Mineralfit.cz

Dítě a období vzdoru

Kateřina Řehořová
Co je příčinou, že se dítě kolem třetího roku začne bezdůvodně vztekat a rozčilovat, ačkoliv předtím s ním žádné výchovné problémy nebyly? Je to zcela přirozený zdravý vývoj dítěte, ale jak ho zvládnout?
Dítě a období vzdoru Dítě v batolecím věku prochází řadou změn. Nejradikálnější je období zhruba mezi druhým a třetím rokem, kdy se dítě začne samo hodně prosazovat.
Dítě a období vzdoru – jak se projevuje Dítě v této fázi vývoje zjišťuje, že je samostatnou osobností, která má vlastní vůli. A zkouší ji uplatňovat. Období vzdoru určitě nelze přehlédnout. Dítě začíná dávat najevo své „já“, a to zejména:
záchvaty vzteku,
umíněností,
neposloucháním,
vzdorovitostí.
Dítě si samo uvědomuje, že je samostatná osobnost, a snaží se stále více rozhodovat. Dítě a období vzdoru – tresty nic neřeší Jako reakce na omezování spontánní aktivity se u batolete projevuje zlost.
Výchovný nápor na rodiče je v tomto období značný. Mnozí rodiče se nechají lehce „vytočit“ a reagují rozčíleně. Někteří naopak zastávají liberální postoj a dítěti ustoupí. Co je ale správné?
Podle psychologů je nejúčinnější nenechat se vyvést z míry a dát jednoznačně najevo, že s takovým chováním nesouhlasíme.
Použití trestů v tomto období není vhodné, protože dítě v podstatě za své chování nenese odpovědnost. Teprve zkouší vlastní hranice a limity okolí. Tresty, které na to reagují, není schopné posoudit.
Vyhněte se však přemlouvání a slibování odměn za to, že se přestane vztekat. Dítě a období vzdoru – agrese Záchvaty vzteku mohou mít nejrůznější podobu. Pokud se dítě „zdravě“ prosazuje – je vše v pořádku.
Problém nastává tehdy, když dítě svým vzteklým chováním začne ovládat rodinu.
Je především na rodičích, aby takové chování usměrňovali. Neměli by věnovat pozornost agresivnímu chování, kdy si dítě něco chce vynutit.
Někdy je těžké ustoupit dítěti, zvlášť když se nepatřičně chová v obchodě nebo mezi příbuznými. Ale trpělivost se vyplácí.
Dítě by si vztekem nemělo vynucovat sladkosti, ani hračky. Dítě totiž jinak pozná nejistotu a příště by toho mohlo zneužít a úmyslně se vztekat na veřejnosti. Dítě a období vzdoru – jak podporovat osobnost dítěte Krizové situace by se měl rodič naučit zvládat s nadhledem.
Snažte se oceňovat své batole jako samostatnou osobnost, kterou se stává.
Dítě potřebuje povzbuzení a pochvalu, nekritizujte ho.
Pro dítě je důležité vědět, že ho máte rádi – dávejte mu to často najevo (říkejte mu to, mazlete se s ním). Rozvíjejte aktivně jeho dovednosti při hraní i činnostech jako je oblékání, uklízení..
Zbytečně nezatěžujte dítě přehnanými požadavky, neúměrnými jeho věku a schopnostem.
Nechte dítě rozhodovat o jednoduchých věcech (např. co dělat po svačině, s čím si hrát).

Hodnocení: 5.0

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.