Kuchaři ve Španělsku nešetří pálivými paprikami, cibulí, česnekem, voňavým šafránem, olivovým olejem i vínem. Masité pokrmy se zhotovují z darů moře, ryb, z hovězího, skopového, vepřového i drůbežího masa. Často se připravují na roštu nebo dušené. K rybám je často podávána omáčka nebo ochucená majonéza. V létě přicházejí často ke slovu studené zeleninové saláty. Španělské moučníky jsou velmi sladké.
Španělská dieta Dovolená - zrádná kalorická pastVe Španělsku se zásadně vyhýbejte těmto pokrmům:
plněné tortilly smažené ryby smažená sépie patatas bravas (brambory s omáčkou) Sangria (kalorická cukrová bomba) garnáty na olejiDietní španělské pokrmy:
speciality na grilu (masové špízy) gazpacho (zeleninová polévka) paella (rýžová směs na pánvi) šunka serarrano s melounem