Mineralfit.cz

Dětství - vývoj dítěte

Kateřina Řehořová
Pod pojmem dětství se rozumí doba od narození dítěte přibližně do jeho dvanácti let. Během tohoto období dítě roste, rozvíjí se jeho orgány, učí se mluvit, chodit, číst a žít ve společnosti ostatních lidí.
3 období dětství 1. období - novorozenec

Novorozenecké období trvá do jednoho měsíce od narození. Dítě Vám zpočátku nebude připadat tak, jak jste si představovali. Můžete pozorovat různá červená znaménka, skvrny a nepravidelnosti. Vše se však do několika dnů upraví. Již od prvních dnů dítě vnímá okolí, vydává různé hrdelní zvuky, reaguje na světlo.

2. období – kojenec

Kojenecké období trvá od jednoho měsíce do dvou let dítěte. Takové pokroky, jaké dítě udělá v tomto období už nikdy jindy neudělá. Naučí se otáček, zvedat, vzpřímit hlavičku, sahat po věcech, lézt po čtyřech, chodit, samotně sedět, bere to co je v jeho blízkosti, převalovat se, smyslově vnímat.

3. období – dětský věk

Dětský věk probíhá od dvou do dvanácti let. Dítě se rychle vyvíjí a je čím dál samostatnější. Nerozvíjí se však jen po stránce fyzické, ale i psychické – začíná poznávat lidi, kteří kolem něj žijí.

Tělesný růst dětí

Dítě nejvíce roste do tří let života. Zhruba dvacet centimetrů během prvního roku a deset centimetrů během druhého roku. Každý další rok, až do svých dvanácti let, dítě vyroste asi o čtyři až pět centimetrů.

Svaly, kosti a jiné orgány dětí se nevyvíjejí současně a ani stejnou rychlostí. Třeba pro mozek jsou nejdůležitější první roky života.

Mezi šestým a třicátým měsícem vyroste dítěti dvacet mléčných zubů, ty však kolem šestého roku vypadají. Kolem třinácti let má už dítě 28 stálých druhých zubů.

Co dítě v dětství potřebuje

V dětství rostou velmi rychle především kosti. Proto je nutností poskytnout dítěti mléko a mléčné výrobky, které obsahují vápník důležitý pro pevnost a stavbu kostí. Tělo dítěte potřebuje také dostatečné množství energie, což znamená, že je třeba dbát na hodnotnou a vyváženou stravu. Samozřejmě že pro správný vývoj dítěte není nutné jen jídlo, ale i dostatek lásky a dobré vztahy s ostatními vrstevníky i dospělými.

Děti a jejich práva

Protože děti na celém světě potřebují ochranu, byla sepsána Úmluva o právech dítěte. Tato úmluva pojednává o nutnosti ochrany práv dítěte a státy, které ji podepsaly, musí jeho ustanovení dodržovat.


Některá základní práva dětí:

Právo žít se svými rodiči Právo na zdraví Právo na vzdělání Právo na kulturu Právo na odpočinek Právo na volný čas

Hodnocení: 4.0

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.