Mineralfit.cz

Dětská cyklistika

Kateřina Řehořová

Už váše dítko povyrostlo a odrážedlo již není tou správnou zábavou? Možná je nejvyšší čast koupit dětské kolo. Na kolo by díte nikdy nemělo ani sedat bez cyklistické přilby. Dětskou cyklistickou helmu můžete pořídit už levně, ale mějte na paměti, že v těchto případech se šetřit nevyplácí. Vždyť není nic důležitěšjího než zdraví a bezpečnost dítěte. 

Bez dětské cyklistické helmy to nejde

Dětská helma na kolo by měla být už samozřejmostí. Jak ukládá silniční zákon platný od 1. července 2006. „Cyklista mladší 18 let je povinen za jízdy použít ochrannou přilbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě.”

Dětská cyklistická helma chrání hlavu

Dětská hlava je mnohem zranitelnější než hlava dospělého. Děti jsou také mnohem více neposednější a jejich jízda není vždy poklidná. Pád na kole ale může potkat každého bez rozdílu věku. Smutné statistiky říkají, že tři čtvrtiny těžkých úrazů na kole se týkají hlavy, a to může mít dopad na pozdější zdraví. Děti tak mohou mít i doživotní následky. Riziko vážného úrazu hrozí i při nízkých rychlostech a při klidné jízdě. Dítě by mělo mít na hlavě helmu nejen když jede na vlastním kole, ale také pokud sedí v dětské sedačce na velkém kole. Dětské sedačky na kolo můžete umístit buď na přední kolo a nebo vybrat model, kde sedí dítě za zády cyklisty. Dnešní sedačky jsou opravdu bezpečné a pro pohodlí dětí jsou polohovatelné a odpružené. 

Dětská cyklistická helma se musí nejen líbit

Aby dítě dětskou helmu nosilo, mělo by si také samo zvolit design helmy, který nejlépe odpovídá jeho představám. Jinak hrozí riziko, že rodiče pořídí nákladnou kvalitní dětskou helmu, ale dítěti se nebude líbit a tak ji bude raději zapomínat. Vyplatí se do dětské helmy investovat, protože to je jistá pojistka pro jízdu bez úrazů. 

Informace pro uživatele

Především každá cyklistická helma musí být označena informacemi pro uživatele. Každá dětská cyklistická helma musí mít certifikát ES přezkoušení typu a na základě tohoto certifikátu musí výrobce opatřit helmu označením CE. Toto označení vyjadřuje, že výrobek splňuje technické požadavky stanovené danou normou. Některé přilby navíc uvádějí symbol GS, což je německá značka pro bezpečnost.

Hodnocení: 3.5

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.