Mineralfit.cz

Děti jako tlouštíci

Kateřina Řehořová
"Z toho vyroste" mávnete často rukou nad buclatým dítětem. Pravdou je, že z malého metráčka může skutečně vyrůst štíhlá žena či muž, ale také nemusí. Navíc roli hraje i dědičnost - šance až 80%, že se vaše dítě bude s váhou trápit.
Pamatujte, že změnit jde i to, co je dáno. Obézních dětí, tedy těch, které jsou skutečně hodně tlusté, je u nás kolem 10%. Kromě toho jsou děti s mírnou nadváhou - okolo 25%.
Statistikám se nelze divit, třetina naší populace má velikost XL nebo XXL! Z toho pouze malé procento je dílem genetiky, většinou si za tloušťku můžeme sami - díky pohodlnému životnímu stylu.
Genetické předpoklady obézních dětí Genetika skutečně z velké části ovlivňuje to, jak vypadáme. Jestliže jsou oba rodiče obézní, v osmdesáti procentech bude takové i jejich dítě. Pokud je obézní jeden rodič, šance na na obezitu u dítěte je čtyřicetiprocentní.
Dítě může dědit dispoziční faktory, ale i druh metabolismu, který je u silnějších lidí pomalejší.
Proč děti tloustnou Největším současným problémem tloustnutí dětí je pohodlnost rodičů a výchova. Dříve bylo pro děti trestem, když nemohly jít ven, do tělocvičny či sportovat a hrát si venku. Dnešní děti jsou rády, že tyhle věci dělat nemusí a radši zůstanou doma u počítače. Vliv na tloušťku může mít kromě genetiky: porucha štítné žlázy (pouze mizivé množství dětí trpí touto poruchou) špatně zvolená strava nepravidelnost stravy pití sladkých limonád pomalý metabolismus (nelze jej příliš ovlivnit) málo pohybu neúplnost rodiny (dítě řeší jídlem deprese z odchodu rodičů) Nechcete buclaté dítě? Čím dříve budete své dítě učit zdravým stravovacím návykům a podporovat jej v pohybových činnostech, tím lépe.

 

Buďte pro děti vzorem - necpěte se před dětmi dorty, knedlíky apod., těžko je pak budete nutit k zeleninovému salátu. Je to pouze na vás! Dětem se věnujte - nevymlouvejte se, že nemáte čas a věnujte jim každou možnou chvilku.
Hýbejte se s dětmi - trávit volno nicneděláním ke štíhlosti nepřispěje. Choďte s dětmi na procházky, vezměte kolo a utíkejte společně ven. Děti se nesmí nudit - děti často jídlem zahání nudu. Najděte jim nějaké koníčky, zájmové kroužky apod. Porušte jako rodič tradice - vyměňte sladkosti, bonboniéry i třeba dort k narozeninám za něco zdravějšího. Dort nemusí být plný smetany, zkuste ovocnou variantu s tvarohem. Zapojte do hubnutí rodinu - je pouze ve vaší moci, jaký určíte životní styl rodiny. Dítě bude respektovat to, co vidí jako vzor u vás. Promluvte do duše i prarodičům - ať místo sladkostí darují dítěti raději lístky do zoo.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.