Mineralfit.cz

Daně, daně, daně

Barbora Šumná

Každoročně kroutíme hlavami nad neustále se zvyšujícími sazbami DPH a vypouštíme z úst nemístné poznámky na vládu. Pochopitelně! Zvyšování DPH vede ke zdražování potravin, léků, sociálních a zdravotních služeb, městské hromadné dopravy, vstupenek na sportovní utkání a kulturní akce, knih, novin. Ruku v ruce s tím jde také zvyšování cen vody, tepla, potřeb pro děti a výjimku netvoří ani pohřby.

Nejeden Čech už dnes jezdí za nákupy do zahraničí a bude jich přibývat, protože DPH klesat nebude ani v příštím roce. A kdo za to může? Pokud obviňujete Evropskou unii, máte pravdu jen z poloviny. Přestože EU má dohodu týkající se minimální sazby pro DPH, a to ve výši 15% na většinu zboží a služeb, povolují se zde i výjimky vztahující se na nižší sazby nebo úplné zproštění daně pro určité zboží.

Doposud Unie vypadá jako viník veškerého zdražování, ale primární myšlenkou tohoto daňového sytému bylo zjednodušení pravidel, což by mělo vést k snižování podvodů, které často vznikají na základě složitosti systému. Složitost také výrazně přispívá k nákladům na podnikání a představuje reálnou bariéru pro mezinárodní styky. Otázkou však zůstává, zda se tato představa stane skutečností, která nakonec přispěje ke zlepšení ekonomiky, nebo to některé z nás úplně odrovná.


Mimo DPH se v našem životě setkáváme i s jinými typy daní, s nimiž si mnohdy také neumíme poradit. Jak je možné, že některé firmy umí na daních ušetřit a jiné ne? Je nějaký návod jak snížit sumu, kterou každoročně odvádíme státu? Těchto tipů a rad je samozřejmě mnoho, ale člověk, který se aktivně nezajímá o možnosti, se je může dozvědět pouze na základě konzultace s nějakou kvalitní účetní firmou.


Externí účetní firmy nabízí mimo konzultací o optimalizaci vašich daní také mzdové služby či různá poradenství, například s krizovým řízením firem. V současnosti se na tyto společnosti obrací čím dál více lidí, jelikož z finančního hlediska se to vyplatí více, než mzda vlastní účetní.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.