Mineralfit.cz

Cibule - vhodná nejen do jídel

Kateřina Řehořová
Už naši staří předkové si cibuli cenili hlavně pro její léčivé schopnosti. Je nejen nenahraditelnou součástí velké většiny jídel, ale zároveň obsahuje plno výživných látek.
Klasická cibule

Nejčastěji používaná žlutá cibule je vysoce štiplavá. Má vysoký obsah cukru díky němuž při dušení sládne. Syrová žlutá cibule se nejlépe hodí do jídel, která by měla být ostřejší.

Červená cibule

Chcete-li zachovat červené cibuli její nádhernou barvu, duste ji jen krátce. Její chuť je sladká až mírně štiplavá. Nejvhodnější je do syrových jídel.

Bílá cibule

Bílá cibule patří mezi mírnější cibulové druhy. Hodí se hlavně do všech možných salátů a marinád.

Jarní cibulka

Jarní cibulka obsahuje mnoho vitamínů prospěšných našemu organismu. Nejlépe chutná syrová, jako součást pomazánek.

Šalotka

Kuchaři považují šalotku za královnu mezi cibulemi. Má výrazné aroma a je výborná jak syrová, tak i dušená.

Cibule - vhodná pro diabetiky

Odborníci se shodli na tom, že cibule snižuje hladinu glukózy v krvi, proto se její konzumace doporučuje lidem trpícím cukrovkou.

Cibule – vhodná při dietách

Pokud patříte mezi ty, kteří se snaží zhubnout a bez cibule se neobejdou, klidně si ji zařaďte jako přísadu do jídel. Nejenže má cibule léčivé účinky, ale má i malé množství kilojoulů (200 kJ na 100 g).

Cibule – léčivé účinky

Je prokázáno, že cibule a česnek snižují riziko rakoviny žaludku. Tyto druhy zeleniny totiž zabraňují vzniku rakovinotvorných buněk a neutralizují karcinogeny.

Hodnocení: 4.5

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.