Mineralfit.cz

Český ráj - romantická dovolená v Čechách

Kateřina Řehořová
Chcete letos prožít krásnou dovolenou v Čechách? Zajímají Vás historické památky a máte rádi přírodní krásy? Co takhle Český ráj? Krásné a romantické místo, nacházející se zhruba sto kilometrů od Prahy.

Příroda v Čechách je pozoruhodná pro svou rozmanitost a jedním z jejích opravdových skvostů je zajisté Český ráj. Je to území mezi Jičínem, Mnichovým Hradištěm, Sobotkou, Železným Brodem a Lomnicí nad Popelkou. Tento romantický kraj ležící na středním toku Jizery, je proslulý svým malebným údolím, pohádkovými útvary pískovcových skal a sklaními městy.

Český ráj – historie

Již před 350 000 lety obývali Český ráj lovci mamutů a jeskynních medvědů. Kolem roku 2000 př. n. l. byla oblast osídlena tzv. lidem popelnicových polí. Zhruba ve 4 stol. p. n. l. osídlili jižní část Českého ráje Keltové.


Od asi 10. století patřil Český ráj Přemyslovců, který ho přidělil rodu Markvarticů, od kterých pochází většina kulturních památek.

Český ráj – sezóna

Letní sezóna v Českém ráji trvá od května do září. Ideální podmínky ke koupání jsou zde v horkých letních měsících. Zimní sezóna začíná v prosinci a končí v únoru. Podmínky pro lyžování nejsou v Českém ráji nejlepší, ale přesto se na některých místech zimní sporty provozují.

Český ráj – města a obce Jičín – okresní město Kbelnice Konecchlumí Kopidlno Libaň Lužany Lomnice nad Popelkou Malá Skála
Mladějov Mnichovo hradiště Nepřívěc Osek Pecka Příšovice Rovensko pod troskami Sedmihory Semily Skokovy Sobotka Veliš Vesec u sobotky Turnov Vyskeř Železnice Železný Brod Český ráj – památky Zámky Dětenice Hrubý Rohozec Hrubá skála Humprecht Jičín Kamenice Mnichovo hradiště Staré hrady Sychrov Zříceniny a hrady Brada Bradlec Drábské světničky Frýdštejn Chlum Kavčiny Kost Kozlov Kumburk Pařez Rotštejn Trosky Valdštejn Valečov Veliš Vranov Zásadka Zbirohy
Lidová architektura Dlaskův statek Bičíkův a Holanův statek
Karlov Kopicův statek Šolcův statek Studeňany Galerie a muzea Okresní muzeum Českého ráje (Turnov) Galerie Granát (Turnov) Okresní muzeum a galerie (Jičín) Galerie Holan (Jičín) Galerie na Hrázi (Jičín) Galerista (Jičín) Městské muzeum a Pojizerská galerie (Semily) Městské muzeum (Železný brod) Vlastivědné muzeum (Železnice)

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.