Lomikamenovité (Saxifragaceae)
Červený rybíz – původČervený rybíz pochází ze západní Evropy.
Červený rybíz – sbíraná částPlody, listy
Červený rybíz – charakteristikaČervený rybíz je opadavý listnatý až 2 metry vysoký keř. Jeho listy jsou střídavé, zašpičatělé, zubaté, okrouhlé a na okraji pýřité. Květy červeného rybízu jsou oboupohlavní, zelené a nacházejí se v úžlabí listů. Uspořádány jsou do převislých hroznů. Kůra rybízu je černošedá. Plodem je červená bobule.
Červený rybíz – využitíPlody červeného rybízu jsou jedlé a dělá se z nich kompot, marmeláda, džem, rosol, sirup a víno. Listy červeného rybízu se používají v lidovém léčitelství.
Červený rybíz – účinky na organismus Při léčbě horečnatých nemocí Při některých střevních chorobách Podporuje správné trávení Působí močopudně