Mineralfit.cz

Červený rybíz

Kateřina Řehořová

Červený rybíz je hojně pěstovaný keř a to téměř po celé Evropě. Nejenže obsahuje velké množství vitamínu A a C, což pozitivně ovlivňuje náš imunitní systém, ale má i mnoho dalších účinků na organismus.

Červený rybíz - čeleď

Lomikamenovité (Saxifragaceae)

Červený rybíz – původ

Červený rybíz pochází ze západní Evropy.

Červený rybíz – sbíraná část

Plody, listy

Červený rybíz – charakteristika

Červený rybíz je opadavý listnatý až 2 metry vysoký keř. Jeho listy jsou střídavé, zašpičatělé, zubaté, okrouhlé a na okraji pýřité. Květy červeného rybízu jsou oboupohlavní, zelené a nacházejí se v úžlabí listů. Uspořádány jsou do převislých hroznů. Kůra rybízu je černošedá. Plodem je červená bobule. 

Červený rybíz – využití

Plody červeného rybízu jsou jedlé a dělá se z nich kompot, marmeláda, džem, rosol, sirup a víno. Listy červeného rybízu se používají v lidovém léčitelství.

Červený rybíz – účinky na organismus Při léčbě horečnatých nemocí Při některých střevních chorobách Podporuje správné trávení Působí močopudně

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.