Mineralfit.cz

Celer zbavuje tělo jedů

Kateřina Řehořová

Celer je nejen chutná zelenina přidávaná zejména do polévek, ale také výborné léčivo. Působí detoxikačně na celý organismus, má protirakovinné účinky a údajně také zvyšuje potenci. Jedlý je nejen kořen, ale také nať s listy.

Celer a jeho odrůdy

Celer je kořenová zelenina, která se pěstuje ve třech odrůdách: celer bulvový (kořenový), řapíkatý a listový. Nejvíce se pěstuje celer bulvový. Kromě kořenu jsou jedlé také listy celeru.

Celer – historie a současnost

Celer znali už staři Egypťaně a k nám se dostal v 17. století. Dnes je jeho pěstování rozšířeno po celém světě.

Celer a jeho složení

Celer obsahuje látky, které odpuzují bakterie a plísně, spoustu vitamínu C, ale i vitamin A, B, E a K. Z minerálních látek je v této zelenině zastoupen draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor, železo a jód

Celer a jeho léčivé účinky povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje zažívání ostraňuje zácpu ničí bakterie působí detoxikačně na celý organismus působí proti horečkám rychle hojí vředy posiluje mozek a nervovou soustavu pomáhá rozpouštět vápníkové nánosy v ledvinách, kloubech a cévách rozpouští hleny při rýmě snižuje krevní tlak pomáhá v léčbě dny, revmatismu a artritidy prospívá vlasům a pokožce zvyšuje potenci má protirakovinné účinky působí proti alergickým projevům a vyrážkám působí proti překyselení organismu je vhodný pro diabetiky Podobné účinky jako celer mají lázeňské minerální kúry označené logem ZPMV ČR. Pokud váháte, kdy začít s detoxikací, začněte právě teď!  Celer v kuchyni

Před konzumací celer vždy pod vodou dobře vydrhněte, oloupejte a vložte do okyselené vody, aby nezčervenal. Vařit jej můžete i se slupkou. Celer lze použít do polévek, do salátů, omáček, pod maso. Můžete jej jíst vařený i nevařený.

Hodnocení: 3.7

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.