Mineralfit.cz

Brusinka – Vaccinium vitis idaea

Kateřina Řehořová

Malé, stále zelené polokeříky s červenými plody, které se sbírají pro přímou konzumaci i zpracování. Jedná se o brusinky. Ty obsahují mnoho vitamínu C, řadu organických kyselin aj., díky kterým mají brusinky příznivé účinky na lidský organismus.

Brusinka – čeleď

Vřesovcovité (Ericaceae)

Brusinka – sbíraná část

Listy , plody

Brusinka – charakteristika

Brusinka je zelený, značně větvitý polokeřík dorůstající výšky 10 až 20 centimetrů.

 

Listy má střídavé, vejčité, kožovité, vytrvalé s mírně podvinutým okrajem a se světlými až hnědými tečkami (tím se rozlišuje od mědvědice).

 

 

Květy brusinky jsou bílé až bledě růžové se zvonkovitými korunami a ohnuté do hroznů.

 

 

Plodem brusinky je lesklá, kulatá bobule, která je v době zralosti červená a výborně chutná jako domácí zavařenina.

 

 

Brusinka kvete v období od června do července.

 

Brusinka – stanoviště

S brusinkou se nejčastěji setkáte ve světlých lesích, na vřesovištích, rašeliništích, pastvinách skálách. Hojně se také vyskytuje na horských loukách a kyselých půdách.

Brusinka – výskyt

Brusinka je rozšířená v Evropě, Asii i Americe. V České republice se vyskytuje hojně zejména v borových lesích a rašelinách.

Brusinka – účinné látky

Brusinka má desinfekční účinky stejné jako medvědice. Obsahuje 5 – 7% arbutinu, což je asi jen polovina účinných látek medvědice.

Brusinky – užití

Z plodů brusinek se dělají kompoty, sirupy, marmelády a jiné pochutiny.

Brusinka – účinky na organismus Užívá se jako antidiabetikum Slouží při zánětech horních a dolních močových cest Pozitivně působí pří zánětu žlučových cest Pomocně se užívá při diabetu

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.