Brokolice - zdraví prospěšná zelenina
Kateřina Řehořová 26.07.2006
Brokolice sice není tolik známou zeleninou, nicméně patří k nejzdravějším a nejvíce prospěšným pochutinám onoho druhu. Obsahuje množství látek s ochrannými a léčivými vlastnostmi.
Brokolice – kolik vitaminů přináší? Brokolice je cenná svými vitamíny, minerály a vlákninou. Obsahuje velké množství antioxidantů jako je především betakaroten, vitamínu C a E, také vitamín A. Dále obsahuje draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, síru, zinek, niacin a biotin.
Brokolice utužuje zdraví Všechny látky v brokolici jsou účinnou prevencí v boji proti rakovině, navíc minerály a vláknina upravují zažívání, podporují činnost svalů a hormonů. Brokolice povzbuzuje látkovou přeměnu ve všech tělesných buňkách a tak přispívá k posílení a vitalitě organismu.
Brokolice – jak se upravuje? Brokolici můžeme jíst nejen syrovou, ale také se z ní připravují polévky, omáčky, saláty. Brokolici se snažíme vařit nejlépe v páře, aby se zachovalo co nejvíce vitaminů. Tato zelenina se výborně hodí pro redukční dietu a funguje také v boji proti stresu. Brokolici lze upravovat stejně jako květák - můžeme ji smažit, vařit, zapékat, dusit..
Hodnocení: 5.0
Počet: 1
Nejlepší: 5 Nejhorší: 5