Mineralfit.cz

Bolesti zad - příčiny, prevence, léčba

Kateřina Řehořová

Na bolest zad si stěžuje stále více lidí. Částečně za to může nedostatek pohybu a nadměrná zátěž. Bolesti zad se projevují nejrůznějšími způsoby, ale vždy signalizují, že není něco v pořádku. Jak se jim vyhnout?

Bolesti zad - příčiny, prevence, léčba

Asi každý si občas postěžuje na bolesti krční páteře nebo mezi lopatkami či v kříži. Bolesti zad patří k nejfrekventovanějším civilizačním chorobám a po bolestech hlavy jsou druhou nejčastější příčinou návštěv pacientů v neurologických nebo rehabilitačních centrech. Na celém světe se jedná o jeden z nejběžnějších a nejrozšířenějších zdravotních problémů. Zkoušeli jste chiropraxi? 

Bolesti zad – jak se projevují Páteř musí být pohyblivá, ale zároveň pevná, jak je nezbytně nutné. Bolest zad může mít charakter mírného pobolívání nebo nepříjemného pocitu až po trvalou úpornou bolest. Někdy vás sice nemusí bolet záda, ale máte pocit tahu, skřípnutí, slabosti v končetinách. Je to proto, že drobné degenerativní změny na obratlích nebo v meziobratlových článcích mohou způsobit stlačení příslušného vystupujícího míšního kořene a bolest pak vystřeluje do končetin. Bolest zad signalizuje, že něco v pohybovém aparátu není v pořádku. Bolesti zad - co je ovlivňuje Vaše záda ovlivňuje vaše držení těla – to, jak sedíte, stojíte, čtete, jíte.. Velkou mírou se na bolestech zad podepisuje sedavé zaměstnání, práce u počítače. Často se připisuje bolest zad rovněž i nadváze a nedostatku pohybu. Příčinou bolesti zad je tzv. svalová dysbalance. Je to nevyváženost mezi statickými svaly, které se přetěžují a zkracují, a dynamickými svaly, které se nedostatečně používají při pohybech, a tedy ochabují. Velká část poruch pohybového aparátu má své kořeny už v ranném dětství, kdy je dětský organismus nadměrně přetěžován. Může za to nesprávný sed ve škole, psychická zátěž, výkonnostní sport v dětském věku.. Bolesti zad – léčba Pokud u vás bolest zad přetrvává, neměli byste podcenit návštěvu u odborného lékaře. Nejčastěji jde o funkční poruchy blokády. Při poškození meziobratlových plotének nebo při jiných degenerativních onemocněních páteře je třeba i léčba farmakologická (tablety, injekce, obstřiky, infuze) a případně i fyzikální – elektroléčba, ultrazvuk nebo léčba laserem. Bolesti zad – prevence Nejúčinnější prevencí bude cvičení a sportování. Měli byste dávat přednost takovým sportům, při nichž se namáhají obě strany těla současně – např. bruslení nebo plavání. Za ideální se při bolestech zad považuje v současnosti Pilatesova metoda v kombinaci s rehabilitačním cvičením. V rámci prevence se doporučují cviky na posílení zádového svalstva. Oblíbené jsou i masáže.

 

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.