Mineralfit.cz

Artróza - degenerativní onemocnění kloubů

Kateřina Řehořová

Artróza se projevuje degenerativním onemocněním kloubů. Problémy s bolestivostí kloubů se objeví (dříve či později) téměř u každého. Jak se toto onemocnění projevuje a jak se postupuje při léčbě?

Artróza – degenerativní onemocnění kloubů

Pro artrózu je typická bolestivost kloubů, která je v současnosti celosvětovým problémem. Co tyto obtíže způsobuje?

 

Artróza – o co se jedná?

Artróza je dlouhotrvající, pomalu se vyvíjející onemocnění kloubů, při kterém se především opotřebovává kloubní chrupavka. Artróza poškozuje funkci kloubů, omezuje pohyb a způsobuje bolest. Nejčastěji jsou poškozeny ty klouby, které jsou nejvíc namáhány – tedy kyčelní a kolenní klouby. Artróza se neprojevuje pouze ve stáří, ale je možné pozorovat degenerativní změny již u třicetiletých pacientů. S přibývajícím věkem pak četnost výskytu tohoto onemocnění stoupá. Ve věku nad 65 let je výskyt téměř u 70 % lidí.

 

 

Artróza - příčiny

Artrózu způsobují různé faktory, ale mnohdy vzniká právě následkem přetěžování kloubů. Projevuje se poškozením chrupavky. Chrupavkové buňky nevytváří dostatečně kvalitní mezibuněčnou hmotu, proto dochází k omezení normální funkci kloubu. Původně hladký povrch chrupavky se stane drsným, a tím klesá jeho schopnost snižovat tření při pohybu kloubu.

 

 

Artróza – jak se projevuje?

 

Zánik kloubní chrupavky probíhá nejprve bez zánětu, což má za následek, že vznik artrózy je delší dobu nepozorovatelný. Bolesti začínají až v poměrně pokročilém stádiu nemoci, kdy vznikají záněty kloubního pouzdra a kloub zduří. Bolesti se projevují zduřením kloubů, otokem, zarudnutím, výpotkem v kloubu. Artróza – léčba Pokud trpíte artrózou, nebo pociťujete první příznaky typické pro toto onemocnění, poraďte se se svým revmatologem nebo ortopedem. Pokud dojde ke zjištění artrózy, lékař určí stupeň postižení, od kterého se dále bude odvíjet způsob léčby. V prvních stadiích, pokud není kloubní plocha zcela zničena, je možné podávat preparáty, které chrupavku chrání a snižují stupeň dalšího opotřebení a umožňují její obnovení. V případě, že opatření nepovedou ke zlepšení, přistupuje se k chirurgickému zákroku – dochází k transplantace chrupavky z nepoškozeného místa na místo poškozené, nebo k částečné či kompletní náhradě kloubu - endoprotéza. Artróza – jak ji ovlivnit

V případě artrózy je dobré držet svoji tělesnou hmotnost v rozumných mezích, svoje klouby nepřetěžovat nepřiměřeně velkou zátěží.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.