Potraviny, které se vyskytují v přírodě, jsou obvykle zdraví neškodné. Potravinovou alergii způsobují především látky, které byly do potravin uměle přidány.
Alergie na potraviny – jak lze zjistit?Po požití potraviny, na kterou máte alergii (nebo na látku v potravině obsaženou) se dostaví alergická reakce. Může jí být svědění kůže, vyrážka, otoky na těle či bolesti břicha. Na druhé straně však tyto projevy mohou být i důsledkem jiných obtíží, proto se raději poraďte s lékařem. Ten potravinovou alergii potvrdí nebo vyvrátí alergenovými testy.
Alergie na potraviny - příznaky chronická rýma, zahlenění kašel a dušnost, astma bronchiale kožní projevy (vyrážky, kopřivka) otoky na těle bolesti břicha, průjem nateklá oční víčka zánět spojivek bolesti hlavy, migréna pálení sliznice úst a hrdla Potravinovou alergii může způsobit kravské mléko sója obiloviny ořechy některá zelenina nebo ovoce, např. celer a rajčata ryby, korýši hořčice a některé druhy koření konzervanty potraviny prodávané v rychlých občerstveních (hamburgery, hranolky, zmrzliny)Alergická reakce může být vyvolána, přestože je jinak konkrétní druh potraviny velmi zdravý.
Alergie na potraviny a její nebezpečí
I když se budete hlídat, abyste se „zakázaným” látkám vyhnuli, můžete je požít i bez vašeho vědomí. Alergeny se totiž skrývají i tam, kde by jste je nečekali, např. oříšky v ovocné zmrzlině nebo sója v šunce. Potravinová alergie se může projevit i silnou anafylaktickou reakcí, která může člověka ohrozit na životě.
Alergie na potraviny – jak se chránit?
Kromě toho, že se budete vyhýbat „zakázaným“ potravinám, je třeba probrat s alergologem dietní opatření a nechat si předepsat léky, které v případě alergické reakce užijete.
Potravinová alergie v dětství a dospělostiPotravinovými alergiemi trpí hlavně děti, které mají citlivější organismus. Se zvyšujícím se věkem se může alergie zmírnit, ve výjimečných případech i úplně zmizet.