Mineralfit.cz

Alchymie - stará chrámová věda

Kateřina Řehořová
Ve starém Egyptě patřila alchymie ke starým chrámovým vědám, jejichž původ je připisován Hermovi Trismegistrovi. Původní význam slova dnes již není úplně znám. Jeho pravděpodobné odvození je z původního staroegyptského výrazu „khemi” (černý).
Alchymie

Původní význam slova dnes již není úplně znám. Jeho pravděpodobné odvození je z původního staroegyptského výrazu „khemi” (černý, nebo přeneseně Egypt). Egypt nebyl však jedinou zemí, kde se alchymii věnovalo značné úsilí. Mezi další země patřila především Čína a Řecko. Řečtí mystikové se seznámili v Egyptě s výrobou léků a barviv. Ve starém Egyptě patřila alchymie ke starým chrámovým vědám, jejichž původ je připisován Hermovi Trismegistrovi. Nesprávný je pohled dnešní oficiální vědy, která chápe alchymii jako primitivní chemii a předstupeň dnešní vědecké chemie. Alchymie je ezoterní vědou o životě a jeho proměnách.

Základní dělení ALCHYMIE

Alchymie má jako vše existující tři roviny existence. Jedná se o aspekty fyzické, mentální a duchovní. Dnes se poněkud zjednodušeně hovoří pouze o fyzické a spirituální alchymii. Fyzická zde usiluje o proměnu hmoty a spirituální o proměnu člověka jako bytosti psychické a duchovní. Příznačné je „Aurum nostrum non est aurum vulgi” - Naše zlato není obyčejné zlato. Tímto symbolickým zlatem je duchovní proměna člověka a jeho mystické spojení protikladů (coniunctio oppositorum).

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.