Mineralfit.cz

Adopce – jak na to

Kateřina Řehořová

Ne každé ženě je dopřáno počít vlastní dítě, naštěstí je zde možnost osvojit si dítě, které zase nemělo štěstí na rodiče. Víte ale, co všechno musíte podstoupit a na co si obzvláště dát pozor?

Než přistoupíte k adopci – zbavte se mýtů!

Okolo osvojení dítěte panuje mnoho mýtů. Spousta z nás si představuje, že přijde do dětského domova, ukáže prstem na to nejhezčí a nejzdravější dítě a to si pak odvede domů. Adopce je ale ve skutečnosti mnohem komplikovanější.

Nejste to vy, kdo si dítě vybírá, ale sociální pracovníci, kteří určí, jaké dítě je vzhledem k vašim zkušenostem a možnostem nejvhodnější. Máte sice právo sdělit své představy o dítěti, čím méně požadavků ale máte, tím rychlejší je celý proces. V adopci mají vždy přednost děti rómské, míšené, postižené nebo problémové.

Jak zažádat o adopci

Chcete-li zažádat o adopci, je třeba navštívit úřad k tomu určený. Zpravidla se jedná o obecní úřad, ve velkých městech Magistrát. Ptejte se na odbor sociálních věcí nebo sociálně právní ochrany dětí. Pracovnice bude chtít znát důvody Vašeho rozhodnutí, Vaše představy o dítěti, (věk, pohlaví, zdravotní stav, etnikum) předá Vám k vyplnění žádost o adopci a zařadí do evidence. Počítejte s tím, že dále budete muset předložit zprávu o Vašem zdravotním stavu, potvrzení od zaměstnavatele (kvůli zjištění ekonomických poměrů), oddací list a fotografii.

Připravte se na psychologické pohovory

Smyslem adopce je zajistit dítěti co možná nejvhodnějšího rodiče, proto jsou žadatelé o adopci velmi přísně posuzováni. Nevyhnete se například psychologickým pohovorům, kdy budete dotazování na dětství, manželství, Váš způsob života a podobně. Sociální pracovnice Vás navštíví také u Vás doma, aby se ujistila, že je Vaše sociální a ekonomické zázemí opravdu v pořádku.

Přípravný kurz pro žadatele

Jakmile Vám bude nabídnuto k adopci vhodné dítě, je Vaší povinností zúčastnit se přípravy na přijetí dítěte do rodiny. Tyto přípravy zahrnují výcvikové semináře a přednášky, na kterých získáte základní informace o potřebách dětí vyrůstajících mimo biologickou rodinu a kde se také můžete ptát na cokoliv, s čím si nejste ve výchově osvojeného dítěte jisti.

Preadopční péče

Pokud o vybrané dítě projevíte zájem a vše proběhne v pořádku, bude Vám dítě svěřeno do tzv. předadopční péče. Znamená to, že dítě již může být u Vás doma, ale po právní stránce ještě není „Vaše“. Rodiči se stáváte teprve po řádném rozhodnutí soudu – a k tomu nemůže dojít dříve než po třech měsících přeadopční péče. Již v tomto období ale máte nárok na dávky státní sociální podpory.

Pozor na práva biologických rodičů!

Osvojením vzniká mezi Vámi a dítětem stejný poměr, práva a povinnosti, jako mezi jinými biologickými i rodiči a jejich potomky. Práva původní rodiny ovšem adopcí zanikají. Výjimkou je tzv. osvojení prvního stupně, kdy může adopci ze zvlášť závažných důvodů zrušit soud a dítěti je navráceno původní příjmení a obnovena veškerá práva i povinnosti biologických rodičů.

Kdy je potřeba souhlas biologických rodičů

 Pro zdárné osvojení dítěte je nutný souhlas biologických rodičů. Ten mohou podepsat nejdříve v 6 týdnech věku dítěte. Bohužel ale také mají právo se odvolat, a to do doby, než Vám dítě bude pravomocně svěřeno do péče. Souhlas k osvojení nepotřebujete tehdy, kdy jsou biologičtí rodiče zbavení rodičovské zodpovědnosti (děje se tak zvláště u rodičů, kteří péči o dítě nezvládali nebo o dítě více než půl roku neprojevili zájem) nebo pokud rodiče dítěte zemřeli.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.