Bříza - účinná pomoc z přírody

Bříza bělokorá (Betula pendula) je známý a oblíbený štíhlý strom, s bílou kůrou, jehož listy lze používat v domácím léčitelství. Bříza je prastarý lidový léčebný prostředek.

Žena ležící na louce u potoka

Betula pendula - bříza bělokorá (bříza bradavičnatá, bříza bílá)

Bříza bělokorá je známý a oblíbený štíhlý strom s bílou kůrou, jehož listy lze používat v domácím léčitelství. Bříza je prastarý lidový léčebný prostředek.

Lidové názvy břízy bělokoré

Lidově se bříze bělokoré také říká břest, deruzda, březa, březina, březka, bereza, betonička, březina, panenka.

Sběr břízy bělokoré

Sbírá se zejména list (Folium betulae), nejlépe brzy na jaře, nejúčinnější jsou mladé, ještě lepkavé listy. Suší se ve stínu, teplota při umělém sušení by neměla přesáhnout 40 °C. Brzy na jaře (březen) je možno sbírat i březové pupeny (Gemmae betulae) nebo stáčet mízu (tzv. březová voda či šťává), která je nejhodnotnější ještě před rašením listů.

Účinné látky obsažené v bříze bělokoré

Bříza bělokorá obsahuje flavonové glykosidy (cca 2%), silice (cca 0,05 až 0,5%, v pupenech až 6%), pryskyřice, třísloviny (5 až 9%), vitamín C, karoteny, organické kyseliny, saponiny, minerální látky, betulalbin, olej, cukr a fytoncidy.

Použití

Březové listy působí močopudně, užívají se proto zejména při chorobách ledvin a močových cest či při „vodnatelnosti”, uplatní se ale také při revmatismu a dně (v čaji či koupeli), údajně snižují i hladinu cholesterolu. Březové pupeny se užívají při zánětu kostí, při odvápnění kostí, harmonizují činnost slinivky a sleziny, pomáhají léčit záněty ledvin. Březová šťáva se osvědčila při revmatismu a při nedostatečné činnosti ledvin a zároveň je to lidový prostředek k ošetření vlasů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies