Pampeliška lékařská - lék na mnohé neduhy

Pampeliška lékářská (Taraxacum officinalis)je považována nejen za krásnou,ale i za velmi léčivou bylinu,a to už věděli i staří Řekové.Léčí převážně onemocnění jater a žlučníku.

Chlapec ponořený v lavoru plném vody s rukama za hlavou

PAMPELIŠKA LÉKAŘSKÁ - TARAXACUM OFFICINALE

Čínské herbáře se o pampelišce zmiňují až v 7. stol našeho letopočtu, ale v Evropě se objevila v herbáři až r. 1485.
Mnozí ji považují za nepříjemný plevel, léčí ale široký okruh neduhů. Na Západě se oddělují listy a kořeny, v Číně používají ale rostlinu celou. Kvete v dubnu a květnu na loukách a polích a vyznačuje se – mimo jiné - dvěma vynikajícími vlastnostmi. Léčí choroby žlučníku a jater. Má se také zato, že zbavuje krev horkosti a toxinů. Užívá se proto také na nežity a abscesy.

Listy pampelišky lékařské:

Sbíráme po celou dobu vegetace , jsou velmi bohaté na draslík. Používají se při zadržování tekutin, zvláště při srdečních potížích a při poruchách močového traktu. Jsou též činným tonikem pro játra a trávení. Listy pampelišky jsou také velmi oblíbenou potravou králíků.

Stvoly pampelišky lékařské:

Čerstvé stvoly květů – když jich denně sníme 5-6 v syrovém stavu – rychle pomáhají při chronickém zánětu jater (hepatitidě). Pomáhají i při CUKROVCE. Cukrovkáři by denně měli sníst až 10 stvolů, po celý čas, kdy pampeliška kvete. Stvoly se nejprve umyjí i s květy, teorve až potom se květy odstarní a stvoly se pomalu žvýkají – má hořkou chuť. Stvoly pomohou bezbolestně rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku.

Kořen pampelišky lékařské:

Jaterní tonikum, podporuje tok žluči , má mírné projímavé účinky, antirevmatické působení. Sbírá se na jaře a na podzim. Pečlivě se očistí, nakrájí nadrobno a užívá se jako čaj buď čerstvý nebo sušený. Pročišťuje krev, napomáhá trávení: Mírné pročišťující tonikum pomáhá v řadě případů včetně žlučníkových kaménků a žloutenky.Pomáhá při zánětech kloubů, léčí ekzémy a akné

K čemu se dá pampeliška lékařská použít:

O tom, že je pampeliška nejen krásná, ale i velmi léčívá bylina věděli už staří Řekové. V antice se mléko z pampelišek doporučovalo proti pihám a k léčbě očních zánětů. Šťáva z čerstvých rostlin se používala proti únavě a celkové slabosti. Oblíbené byli zejména jarní bylinné kúry. Dnes se nejčastěji používá jako součást žlučníkových a močopudných čajů. Využívá se i jejího chuť povzbuzujícího působení. Jako podpůrný lék se užívá při léčbě cukrovky. Nálev se připraví ze 2 čajových lžiček sušené byliny na jeden šálek vody. Při zánětlivém postižení močového ústrojí, ledvinových a žlučových kamenech, při zvýšené kyselosti žaludku a pálení žáhy se užívá čaj nejlépe v dávce jeden šálek dvakrát denně.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies