Vlasová kosmetika dokáže vlasy i poškodit!

Široká nabídka šampónů pro vlasy všech možných typů a poškození nám usnadňuje výběr. Víte však, co znamenají slova vepsaná pod nápisem obsah? A které složky jsou dokonce zdraví škodlivé?

Barevné lahvičky

Nebezpečné látky ve vlasové kosmetice

Vlasová kosmetika chrání náš porost před znečištěním, ošetřuje jej a činí krásnějším. Bohužel však mnohé tyto přípravky obsahují látky, které mohou ve vysokých dávkách způsobit různé alergické a kožní onemocnění.
 

Jedná se především o:

  • Polyetylen gykol
  • sloučeniny obsahující DEA (Diethanolamine, Lauramide diethanolamine, Coco Diethanolamide, coconut oil amide diethanolamine, Lauramid DEA, Lauric diethanolamide, Lauroyl diethanolamide, and Lauryl diethanolamide, Cocamid DEA aj.)
  • sloučeniny obsahující MEA, TEA nebo MIPA
  • sloučeniny s předponou PEG

Antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které chrání vaše vlasy před ozónem, chlorem, znečištěným životním prostředím apod. Přírodními antioxidanty jsou vitaminy A, C, E, selen a zinek.

Detergenty

Detergenty jsou syntetická mýdla, která z vlasů odstraňují nečistoty. Některé detergenty mohou být alergenní: např. nitrodietanolamin (zkratka NDELA), TEA, DEA, MEA. Některé tyto látky jsou dokonce potenciálně karcinogenní! 

Emulgátory

Emulgátory slouží jako slučovala různých látek v šampónu.

 

Hydratační látky

Hydratační látky dodávají vlasům vlhkost a podporují jejich pružnost. Alergii mohou způsobit etylen glykol a polyetylen glykol – PEG.

Cheláty

Jedná se o látky, které na sebe vážnou nečistoty a dají se snadno spláchnout. Před syntetickými chaláty dávejte přednost chalátům přírodním, jako je např. kyselina citronová.

Konzervační látky

Konzervační látky prodlužují šampónům dobu použitelnosti. Hojně užívanými syntetickými konzervanty jsou parabeny. A bohužel všechny syntetické látky mohou způsobit alergii.

Lubrikační látky

Uhlazují vlasové vlákno a dodávají mu lesk. 

Proteiny

Proteiny vyplňují poškozená místa vlasů a posilují je.

Regulátory vlhkosti

Regulátory vlhkosti obnovují hydrataci vlasů i pokožky hlavy. Mezi syntetické regulátory vlhkosti patří cetylalkohol, izopropyllanolát, mytistat a palmitat.

Silikony

Silikony zvyšují odolnost vlasů vůči vodě a teplotním výkyvům.

Zvláčňující složky

Zamezují ztrátě vlhkosti vlasů. Vybírejte šampóny s rostlinnými oleji. Minerální oleje a látky s označením PEG-n mohou obsahovat karcinogeny. Látky jako je cetyl, cetearyl, izopropyl, polyetylen, propylen a stearyl mohou citlivým lidem způsobit kožní alergie.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies