Kdo by měl zhubnout?

Kdy by měl člověk začít hubnout? Proč se někteří lidé ženou za tím, aby shodili pár deko, aniž by to potřebovali? Kdo by měl začít skutečně hubnout? A kdy můžeme mluvit o ideální váze?

Muž ležící na lavičce a držící noviny

Určuje hranice váhy hubnutí?

Hmotnost každého z nás je individuální. Záleží na mnoha faktorech, a proto je obtížné určit horní hranici váhy, která by naznačovala, že je nejvyšší čas se sebou něco dělat. Každý se pohybuje v jistém váhovém rozmezí, zóně, která by měla být víceméně konstantní.

Kdo by měl zhubnout?

Hubnout by měl začít především ten, kdo je svou nadváhou ohrožen na zdraví, případně by mu mohla v pozdější době způsobit zdravotní komplikace. Do popředí se dostává také psychologický aspekt, který určuje to, že se necítíme „ve své kůži” a máme snížené sebevědomí.

Jak zhubnout - váhové přírůstky

Váha, kterou si udržujeme v dospělosti, by měla být konstantní. Každý váhový přírůstek může znamenat zátěž pro organismus. Zvýšená hmotnost může zvyšovat krevní tlak, glykémii a cholesterol.

Hubnutí a obezita mužského a ženského typu

Obezita mužského typu (androida) je dokonce rizikovější než obezita ženského typu. Pro mužskou obezitu je typický mohutný týl a velké břicho, zatímco ženská obezita se vyskytuje v dolní části těla v oblasti boků a stehen. Tloustnutí je vedle jiných příčin závislé na nesprávném stravování a na nedostatku vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Zhubnout by měly rizikové skupiny

  • Mezi rizikovou skupinu lidí patří ti, kteří mají nadváhu či obezitu (přesahují správnou váhu min. o 20 %).
  • Ti, kteří mají nebo mohou mít zdravotní komplikace. Patří mezi ně lidé s vysokým krevním tlakem, s cukrovkou, s vyšší hladinou cholesterolu v krvi, respiračními onemocněními apod.
  • Lidé, kterým váha v dospělosti příliš poskočila.
  • Hlídat svou váhu by si měli také lidé se sedavým způsobem života, městští lidé a kuřáci.

Ideální váha a hubnutí

Ideální váha je závislá na mnoha faktorech. Závisí na vzrůstu, pohlaví, věku, rozložení svalové hmoty a na kostech. Proto není jednoduché vytvořit univerzální vzorec pro výpočet ideální váhy. Platí stále zásada, že hubnout se musí pomalu a s dodržením příjmu minerálů a stopových prvků! Při rychlém hubnutí vznikají žlučníkové kameny a většinou dochází k přednostnímu odbourávání svalové hmoty před tukem.

Odborníci doporučují příjímat důležité látky v minerálních kůrách, které neobsahují žádné kalorie, ale doplní tělu vše potřebné. 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies