Žvýkačky - zdravé nebo škodlivé?

Žvýkají všichni - děti, teenageři, dospělí i celebrity. Žvýkačky existují v nesčetných variantách a každý si může vybrat tu svoji. Co na žvýkání říkají lékaři? Je zdravé, nebo je to jen neužitečný a neestetický zlozvyk?
Ruka natahující z pusy žvýkačku

Zajímavosti ze světa - historie žvýkaček

28.12.1869 - toto datum by měli slavit všichni milovníci žvýkaček. Toho dne Američan William Finley Semple nechává patentovat žvýkačky - hmotu určenou ke žvýkání a vyrobenou z mízy karibského stromu achras zapota.

 

Semple svůj vynález nezkomercializoval. S tím přišel jiný Američan, Thomas Adams, který měl roku 1870 nápad začít vyrábět žvýkačky ve velkém.

Nepolykej žvýkačku, zůstane ti v žaludku!

Každé dítě si vyslechlo tuto zaručenou radu alespoň jedenkrát v životě. Ve skutečnosti není spolknutí žvýkačky nijak škodlivé. Ve vlhém prostředí střev ztrácí svou lepkavost, projde trávícím ústrojím a následně končí vyloučením z těla.

Žvýkačky- zdravé, nebo ne?

Podle výzkumů mají žvýkačky některé kladné účinky na lidské zdraví:

  1. Zubní kaz - při žvýkání produkujeme sliny, které zabraňují množení bakterií v ústech. Tím chráníme zuby před zubním kazem.
  2. Stres - klidné a pomalé žvýkání uklidňuje, chrání před nervozitou. Pokud se cítíte unaveni nebo nervózní, vrhněte se na nejbližší balíček žvýkaček.
  3. Paměť - tvrdí se, že při žvýkání dostává mozek více kyslíku než obvykle, což vede ke zlepšení paměti a pomáhá při přemýšlení.
  4. Stop kouření - tady musíme sáhnout po speciální žvýkačce s minimálním obsahem nikotinu. Kuřák dostává svou dávku, aniž by si poškozoval plíce. Navíc žvýkačka tlumí chuť k jídlu, takže při odvykání kouření neriskuje tloustnutí.
  5. Ale abychom je nepřechválili - ve velkém množství působí žvýkačky jako laxativum.

Lidé a zdraví - pozor na sorbitol!

Nejenže se po žvýkačkách bez cukru netloustne, dokonce se po nich dá hubnout. To je výsledek studie německých vědců z ledna tohoto roku publikované v prestižním British Medical Journal. Příčinou je sorbitol, sladidlo obsažené ve žvýkačkách.

 

Ve velkém množství může způsobit drastické snížení váhy, často doprovázené průjmy. Na stopu německé vědce přivedli dva pacienti. První z nich, 46 letý muž, zhubl během roku o 22 kilo. Druhým pacientem byla 21 letá žena, která za osm měsíců ztratila 11 kilo. Oba si stěžovali na silné bolesti břicha.

 

Vyšetření prokázala normální výsledky, a teprve když se lékaři zaměřili na jejich životosprávu, objevili, že oba patřili k velkým konzumentům žvýkaček. Jedna žvýkačka obsahuje 1,25 g sorbitolu, oba pacienti však denně spořádali 18 a 25 g této látky.

Další zajímavé články pro muže i ženy z rubriky zajímavosti ze světa

Sběratelství - co vše se dá sbírat?

Kuriózní lidské fobie

Bakterie, které léčí...

Globální oteplování - jaké následky hrozí?

Snář - co znamenají sny?

Jak mluví lidé po celém světě?

10 rad, jak udržet pořádek v ledničce

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies