Zuby - co jim škodí a co prospívá?

Jak si uchránit zdraví vašich zubů? Záleží na struktuře vašeho jídelníčků, na správné technice čištění a samozřejmě jejich zdraví ovlivňuje i to, jestli chodíte pravidelně na preventivní prohlídky. Měli byste svého zubaře navštěvovat minimálně 2x do roka. Poškození zubů se už později nemusíte zbavit. Na co si tedy musíte dát pozor?

Otevřená ústa s bílými zuby držícími kostku cukru

 

Nejvyšší tvrdost má v našem těle zubní sklovina, ale i přesto k ní nepřistupujeme s větší úctou. Měli bychom o ni pečovat co nejlépe. Jakmile ji nějak poškodíme, už se toho poškození budeme zbavovat jen těžko. Něco se sice opravit dá, ale už to významně ovlivní váš finanční rozpočet a zákrok bude bolestivější. Nejvíce škodí zubům cukry. Takže byste se měli vyhýbat nebo alespoň omezit slazené nápoje, šťávy, dorty, buchty a jiné cukrářské a pekárenské výrobky, sušenky, oplatky, chipsy, hamburgery a další. Zubům ubližují především cukrovinky - čokoláda, bonbóny, karamel, lízátka a další.

 

Sklovinu vašich zubů dokáže poničit také perlivý nápoj, ať už je bez cukru nebo s cukrem. Jsou tam kyseliny, kvůli kterým přicházíme o minerály prospěšné našim zubům. Také iontové a energetické nápoj našim zubům škodí, ale výjimkou nejsou ani džusy, jenž jsou sice zdraví prospěšné, ale sklovině ubližují. Doporučuje se, vypláchnout si potom ústa vodou. Některé ovoce raději kombinujte s nekyselými potravinami, abyste snížily kyselost, jenž je zabijákem skloviny. Jedná se hlavně o citrusy a různé bobule.

 

Viníkem poškození vašich zubů může být také stres. Pod jeho vlivem pak samovolně tisknete zuby k sobě a poškozujete kromě skloviny také čelisti a jejich pružnost při otevírání či zavírání úst. Můžete na své zuby vyvíjet tlak, že to nemusíte mnohdy ani zaregistrovat. Někteří dokonce skřípou zuby ve spaní a ráno jim pak zatínání zubů přinese bolesti hlavy a ztuhlost svalů v obličeji.

 

Co byste měli jíst pro podporu zdraví vašich zubů?

 

Nejvíce jim prospívají mléčné výrobky a samotné mléko. Všichni určitě víte, že dostatek vápníků prospívá nejen kostem, ale i našim zubům. Ovoce a zelenina ve své syrové podobě také pomáhají správnému vývoji zubů, neboť jsou v nich obsaženy vitamíny - A, C a vitamín D.

 

Doporučuje se po jídle či pití žvýkání žvýkaček. Ale měli byste žvýkat ty, které neobsahují další cukry. Pak vám nebude v ústech vznikat tolik nepříjemné kyselé prostředí a sklovina je více chráněná. Žvýkačky vám také pomohou snadněji se zbavit zbytky jídel, jenž jsou na nedostupných místech. Sliny jsou také úžasným pomocníkem. Jsou důležité pro navrácení minerálů zpátky do zubní skloviny. Ale pozor na pití alkoholu, kdy vysychá v ústech. V boji za ochranu zdravých zubů si můžete vypomoct i pastou, jenž obsahuje více fluoru a tím se zuby stanou odolnějšími.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies