Znáte takzvané „funkční“ potraviny?

Potraviny, které lze označit jako „funkční“ musí obsahovat významné množství nutričních látek, které jsou prospěšné pro lidské zdraví. Přečtěte si o nich více.

Nakrájené jablka s kostkou sýru

Funkční potraviny – nový a zdravý trend!

S pojmem funkční potraviny se široká veřejnost setkávala již dávno, ovšem trendem se tento typ potravin stává až nyní. Jejich hlavním cílem je vytvořit v organismu správné podmínky pro správné funkce všech tělesných orgánů, čímž tyto potraviny také zvyšují naší imunitu.

Funkční potraviny – co to je?

Nejde o žádné léky či doplňky stravy. Potraviny, které lze označit jako „funkční“ musí obsahovat významné množství látek (nutričních), které jsou prospěšné pro lidské zdraví. Do skupiny funkčních potravin nelze zařadit potraviny, které byly uměle obohaceny o vitamíny nebo minerální látky – zkrátka žádné fortifikované (umělé) potraviny.

Funkční potraviny obsahují například bifidobakterie, vlákninu, oligosacharidy, vícenenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, choliny (lecitin, atd.), rostlinné steroly a stanoly, peptidy, atd. Nejpřirozenější funkční potraviny jsou všechny druhy ovoce a zeleniny, voda, ořechy, různý semena a také ryby.

I uzeniny se mohou zařadit mezi funkční potraviny – ovšem jen některé!

V poslední době výrobci uzenin snaží zvýšit jejich nutriční hodnotu, proto přidávají do uzenin také probiotika (laktobacily a bifidobakterie). Snaží se tak o to, aby lidé nadále jedli uzeniny a přitom se stravovali podle nejnovějších zdravých trendů. Ovšem uzeniny nikdy nebudou tak zdravé, jako ovoce a nebo zelenina.

Hlavní skupiny funkčních potravin

1. Kysané mléčné výrobky – bílé jogurty, acidofilní mléko, kefír.

2. Funkční nápoje – některé minerálky, přírodní vody, nápoje pro sportovce, vitamínové nápoje, zakysané nápoje.

3. Potraviny obsahující vlákninu – ovesné vločky, celozrnné pečivo, cereálie, sušenky.

4. Speciální tuky – margaríny a oleje s rostlinnými steroly, živočišný rybí tuk, oleje ze semen (například lněný, olivový, slunečnicový, brutnákový, atd.).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies