Zkušenost s dietou Dr. Dukana

Chcete zhubnout, ale stále se vám nedaří? Představujeme vám Dukanovu dietu, s jejíž pomocí zaručeně dosáhnete vytouženého výsledku, z pohledu jedné z “dietářek”.

Rozmotaný krejčovský metr

Když jsem se jednoho dne jsem podívala do zrcadla, došla jsem k závěru, že je s mým tělem něco špatně a že bych se sebou měla rychle začít něco dělat. Nejprve jsem se ptala známých a kamarádů. zda mají zkušenosti s nějakou dietou, která by opravdu fungovala. Většina z oslovených lidí překvapivě zkušenosti měla, a proto jsem se rozhodla, že se nechám inspirovat. Problém, který nastal při studování doporučených diet byl, že byly postaveny na minimalizaci příjmu. Bylo mi jasné, že s mým apetitem nejsem schopna dietu neporušit, takže jsem to rovnou vzdala. Snažila jsem se inspirovat z diet mých kamarádek, ale poněvadž se při nich téměř nejedlo, bylo mi jasné, že s mým apetitem je nezvládnu dodržet.

Po pár dnech přišla moje maminka z práce s úžasnou novinkou, že její známá začala držet novou dietu a během krátké doby zhubla asi 10 kilo. Když vyslovila název Dukanova dieta, uvědomila jsem si, že už jsem o ní jednou slyšela. Tenkrát jsem si řekla, že je to nějaký podvod, protože zhubnout tolik kil za tak krátkou dobu je nemožné. Ovšem tehdy, když jsem o ní slyšela už podruhé, jsem začala koketovat s myšlenkou, že bych to také zkusila. Nejprve jsem si sehnala knihu a postupně shromažďovala podrobné informace o této dietě.

Dukanova dieta je založena na stravě bohaté na bílkoviny, protože tělo na jejich odbourávání spotřebuje hodně energie. Rychlé hubnutí je způsobeno nízkým příjmem sacharidů, které při normálním stravování slouží jako zdroj energie. Při zastavení příjmu sacharidů tělo ještě dva až tři dny spotřebovává zásoby glykogenu a poté se zdrojem energie stanou tuky uložené v našem těle. Tento stav se nazývá ketóza a samozřejmě z dlouhodobého hlediska není pro tělo vhodný a může přinést zdravotní problémy, jako jsou například nedostatek vitamínů, bolesti hlavy či únava. To je důvod, proč někteří odborníci diety na ketonovém základu odmítají. Dukanova dieta se však liší od ostatních ketonových diet rozdělením do určitých fází. Tělo si tedy díky postupnému odebírání či přidávání ,,zakázaných“ potravin zvykne na nové a poté zpět na běžné stravování a nehrozí jojo efekt. Dukanova dieta se skládá ze čtyř fází, které se liší složením povolených potravin. Časové rozpětí jednotlivých fází je určeno počtem kilogramů, které chceme shodit.

V první fázi konzumujeme pouze čisté bílkoviny (maso, vejce, tvaroh…) a velmi důležitou roli hraje taky pitný režim. V případě, že byste se rozhodli první fázi držet déle než 5 dní, je nezbytné jíst multivitamínové tabletky kvůli nedostatku vitamínů. Ve druhé fázi se střídá den, kdy přijímáme čisté bílkoviny, se dnem, kdy k bílkovinám přidáváme zeleninu. V bílkovino-zeleninové fázi jsou povolena rajčata, okurky, ředkvička, špenát, brokolice, chřest, pórek, zelí, houby, celer, fenykl, baklažán, paprika, mrkev. Stále však nesmíte rýži, brambory, luštěniny, kukuřici a avokádo. Třetí fáze nastává po dosažení ideální váhy, proto se nazývá stabilizace. Nejdůležitější je nevrátit se ke starým stravovacím návykům, protože byste okamžitě nabrali shozené kilogramy zpět. Délka této fáze je přímo úměrná počtu kilogramů, které jste zhubli. Za každý kilogram budete tuto fázi držet  deset dní. Ovšem výhodou je, že nyní už si do jídelníčku můžete dvakrát denně zařadit potraviny obsahující škrob. Po skončení této fáze nastává doba definitivní stabilizace, kdy už je povoleno úplně vše, ovšem m podmínkou je, že jednou týdně musíte dodržovat čistě bílkovinný den z první fáze.

Já jsem tuto dietu jsem začala držet na začátku června – říkala jsem si, že to budu brát jako hubnutí na příští léto, neboť jsem nevěřila, že bych razantně zhubla ještě v tomto roce. Kupodivu stravování dle pana Dukana skutečně zafungovalo a během velice krátké doby jsem začala od známých slýchat první pozitivní ohlasy. Byla jsem nadšená. Kilogramy šly dolů relativně rychle, ale co je hlavní – vůbec jsem netrpěla hlady! Ze začátku mi hodně chybělo pečivo, takže na první fázi, kdy jsem ještě nebyla obeznámena s otrubovým pečivem, nevzpomínám moc ráda (ale trvala 4 dny, takže se to dalo přežít).  Prozatím jsem se zbavila 8 kilogramů a hodlám přejít do třetí fáze, kterou považuji za nejnáročnější. Jak je psáno výše, v této fázi již můžeme jíst skoro všechno, což může zlákat k porušování dietního plánu. Nedodržení této fáze či ono porušování by ve výsledku vedlo k jojo efektu.

Dietu zatím hodnotím velmi kladně. Hubnutí, které se dostaví celkem brzy, je obrovskou motivací pro pokračování. Výhodou je také, že netrpíte hlady ani nejste unavení. Takže pokud vás již nebaví diety, kdy skomíráte hladem, zkuste Dukana. A pokud nejste ,,dietářský“ typ, tak mi alespoň držte palce, ať je mé hubnutí stejně úspěšné i v dalších fázích.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies