Životopis bez lží

Umíte správně napsat svůj životopis? Podívejte se, co by v životopise nemělo chybět a co naopak raději vynechat. Některé chyby nebo dokonce lži by se totiž nemusely vyplatit.

Ruka držící popsaný papír

Člověk se bez zaměstnání jednoduše neobejde. Někteří z nás jej seženou ihned po absolvování střední či vysoké školy, jiné doporučí či protlačí známí a ti další se musejí snažit sami. Pokud zrovna vy patříte k té třetí skupině, jistě už jste se setkali s firmami, které po vás chtěly životopis. Nějaký důkaz o dosaženém vzdělání, kterou školu jste absolvovali, kde všude jste pracovali, jak dlouho, co bylo náplní vaší práce a jaké výsledky jste měli. Zdá se vám to příliš? Vězte, že toto jsou nejdůležitější body každého životopisu. Jedině tak se váš budoucí zaměstnavatel může přesvědčit o vašich kvalitách a píli.

Mnoho uchazečů o zaměstnání dělá stále stejnou chybu dokola. Uvádějí totiž nepravdivé údaje o svých schopnostech či praxi, což bývá často hlavním důvodem brzkého vyhazovu nebo odmítnutí. Do užšího výběru se barvitým a pěkným životopisem dostat mohou, nicméně pohovor zpravidla odhalí každičkou lež. Jak tedy napsat životopis, abychom uvedli skutečné informace, které nebudou přidávat ani ubírat vaše znalosti a dovednosti?

Nejdůležitější je sepsat životopis tak, jako byste ho psali člověku, který vás zná do nejmenšího detailu. Vždy uveďte pouze takové školy, u kterých se můžete prokázat (např. maturitní zkouška, diplom apod.). Počítá se také absolvování vzdělávacích kurzů, ovšem jsou-li oficiální, tedy s příslušným ukončením a potvrzením. Pokud je nutné připojit fotografii, použijte jen oficiální foto, nikoli ze svého soukromí. Nikdy nelžete o svém věku, rodinném stavu, a zda jste rodiči, taková lež se provalí jako první. A jestliže máte s bývalým zaměstnavatelem dobré vztahy, můžete ho požádat o přiložení doporučení. Pokud si ale nevíte se sepsáním životopisu rady, požádejte o odbornou pomoc. Sice to nebude zadarmo, ale budete mít jistotu, že jste pro své budoucí zaměstnání udělali maximum.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies