Žilní trombóza

Žilní trombóza patří v současnosti k závažným onemocněním. Jedná se o tvorbu krevních sraženin v žilním řečišti, které mohou způsobovat závažné komplikace. Jak se žilní trombóza projevuje?
Ženské nohy v černých botách

Žilní trombóza – o co se jedná

Podstatou je vytvoření krevní sraženiny (tromby), která úplně nebo částečně vyplňuje vnitřek žíly. Akutní nebezpečí představuje uvolnění krevní sraženiny a její doputování až do plicní tepny (dochází k tzv. plicní embolii). Krevní sraženiny mohou vzniknout v kterékoliv žíle lidského těla. Nejčastěji zánět hlubokých žil postihuje převážně dolní končetiny. Ojediněle může postihnout žíly horních končetin. Jedná se o závažné onemocnění, které může nejen trvale poškodit žilní systém, ale ohrozit i pacientův život.

Žilní trombóza – rizikové faktory

  • Chirurgický výkon - nejrizikovější jsou úrazové a ortopedické operace.
  • Plicní embolie – zvyšuje se pravděpodobnost dalších komplikací.
  • Těhotenství, podávání hormonů, pohlaví - vyšší riziko je u žen.
  • Rozsáhlé křečové žíly
  • Déletrvající omezení pohybu - nepříznivě se uplatňuje znehybnění končetin ve fixačních, především sádrových obvazech, dále znemožnění pohybu po úrazech, či při onemocněních míchy. Toto riziko vzrůstá i při leteckých cestách.
  • Nadváha - je stále více se projevující závažný komplexní rizikový faktor.
  • Onemocnění srdce a plic
  • Vrozené a získané poruchy krevního srážení - možnosti současného medicínského výzkumu ukazují, že sklony k vyššímu krevnímu srážení jsou u téměř 10 % populace.
  • Nádorová onemocnění
  • Všechny uvedené faktory se velmi často kombinují, čímž se riziko vzniku trombózy výrazně zvyšuje.

Žilní trombóza – příznaky

Příznaky žilní trombózy závisí na rozsahu a umístění krevní sraženiny. Kolísají od nápadného otoku a bolestí až po diskrétní drobný otok nebo pobolívání lýtka. Projevují se křečovými žílami (slyšeli jste o léčbě laserem - více zde), citlivosti nebo bolestivosti postižené končetiny, otokem dolní končetiny, vředy na dolních končetinách…

Žilní trombóza a jednotlivá onemocnění

Zánět povrchních žil

Projevuje se tuhými zarudlými, silně bolestivými pruhy v průběhu žil nejčastěji horní či dolní končetiny. Léčí se v absolutní většině případů zklidněním končetiny a podáváním mastí a léčebných roztoků. Jen vzácně přestupuje na hluboký žilní systém.

Hluboká žilní trombóza

Znamená přítomnost trombu v hlubokých žilách nejčastěji dolních končetin či pánve. Velmi často probíhá zpočátku skrytě. K příznakům patří nebolestivé otoky dolních končetin, omezení rozsahu pohybů, citlivost při hlubším zmáčknutí v oblasti bérce. Trombózy hlavních žilních kmenů se projevují rozsáhlými otoky, barevnými změnami, komplexní poruchou prokrvení. Představují ohrožení pacienta nejen z hlediska možné ztráty končetiny, ale i těžkého poškození zdraví či ztráty života.

Plicní embolie

Patří k nejzávažnější komplikací hluboké žilní trombózy a bezprostředně pacienta ohrožuje na životě. Plicní embolie může probíhat i skrytě. Plicní embolie se může projevit selháním srdečních, oběhových a dechových funkcí organizmu.

Žilní trombóza a léčba

Léčebné postupy hluboké žilní trombózy i plicní embolie jsou založeny v zabránění dalšího růstu krevních sraženin, jejich rozpuštění nebo chirurgické odstranění. Ve vysokém procentu případů i po zaléčení hluboké žilní trombózy či plicní embolie zůstávají celoživotní následky. Projevují se zhoršeným průtokem v oblasti postižených žil, které se projevují především jako otoky, barevné změny, poruchy citlivosti kůže či jako vředy. Po plicních emboliích se snižuje výkonnost plic a trvale se zvyšuje zatížení srdce.

Žilní trombóza a prevence

Stupeň vzniku trombózy je u každého individuální. Stanovení stupně tohoto rizika je otázkou spolupráce lékaře a pacienta, kdy se přihlíží na momentální stav pacienta, jeho osobní i rodinnou historii (více naleznete zde) apod. K tomu složí rovněž cviky, kdy dochází ke změnám polohy a k pohybům končetin.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies