Zdravá pracovní doba

Znáte to, vstáváte brzo ráno, třeba okolo šesté hodiny ranní a chystáte se do práce. Jen horko těžko se můžete rozpohybovat a tzv. “rozjet” na plné obrátky? Dorazíte do práce na osmou a vy si připadáte jako by jste celou noc proflámovali. Máte začít pracovat, a to v plném nasazení, ale naopak se dostavil stav bez energie. Vy si stále pokládáte otázku jak je to možné? Tušíte, že na vině může být právě spánek a s ním spojený začátek pracovní doby?

Ložnice s manželskou postelí a dvěma rozsvícenými lampami

Kvalita spánku

Spánek je pro tělo opravdu nepostradatelný. Patří k životu každého člověka. Dle výzkumů ideální spánek trvá sedm až osm hodin denně. U kojenců a malých dětí se čas odpočinku prodlužuje. Oddech v noci je nezbytný k regeneraci organismu, ale jak je to se vstáváním ráno? Opravdu je tvrzení ranní ptáče dál doskáče opodstatněné? Poslední výzkumy dokazují, že časné ranní vstávání zkracuje život a údajně devastuje život. Zahájit pracovní dobu by měl člověk dle vědců kolem deváté hodiny ranní. Mnohým z nás se to ale často nepoštěstí.

Pozdní vstávání  = kvalitnější odpočinek

Výzkum sledoval u vybraných osob, v kolik hodin chodí spát a v kterou hodinu vstávají. Analyzována byla samozřejmě i délka spánku. Výsledky jsou překvapující. Pro kvalitní spánek není až tak důležité v kolik hodin chodí člověk spát, ale kdy musí vstávat. Pozdější probuzení značí kvalitnější spánek. Delší spánek rovná se zdravější člověk, žijící déle. Studie dokazují, že se s každou hodinou, o kterou si posuneme začátek pracovní doby, prodlouží spánek přibližně o dvacet minut. Jinak řečeno, pokud jde člověk spát brzy večer, nenaspí kvalitně tolik hodin, pokud už ráno vstává před šestou ranní. Průměrně díky tomu lidé naspali jen šest hodin denně. Obráceně to znamená, že čím později člověk vstává a jde do práce až na devátou či desátou, naspí více hodin. V průměru to dělá až sedm a půl hodiny.

Délka spánku versus dlouhověkost

Odchylka hodiny a půl oproti šesti hodinám spánku, je znatelným ukazatelem, že se člověk může dožít díky tomuto časovému rozdílu vyššího věku. Může pocítit také lepší fyzickou kondici.

Co říci závěrem? Délka spánku se podepisuje na psychice a zdravotním stavu každého z nás. Chronický nedostatek spánku se stává velkým rizikovým faktorem řady závážných onemocnění a předčasného úmrtí. Zamyslete se nad svým životním stylem a popřípadě začněte nový rok s novým předsevzetím v podobě kvalitnějšího spánku nebo snad změnou zaměstnání?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies