Závislost na televizi

Svět je plný závislostí. Jsme závislí na cigaretách, alkoholu, ale také na zdánlivě neškodných věcech jako je káva, čokoláda, internet nebo televize. Káráme své děti, když prosedí půl dne u obrazovky, a sami přitom bez ní nemůžeme žít.

Muž sedící před televizí

Průměrný občan dnes stráví před televizní obrazovkou až polovinu svého volného času. Pokud zrovna nesledujeme nějaký seriál, funguje televize jako zvuková kulisa při jiných činnostech. Televize nás uklidňuje, můžeme při ní vyplnout a nechat odplout své starosti. Snadno se tak stane, že se chvilkové posezení zvrtne v několikahodinové. Pak se ovšem cítíme unavení a vyčerpaní více než kdybychom svůj čas věnovali třeba sportu.

Televize jako droga

Televize je droga jako každá jiná, se všemi znaky závislosti. Moderní doba velí televizi sledovat. Chcete být přece v obraze! Ale opravdu potřebujeme vědět, že se v Iráku opět střílelo, že se v pražské zoo narodil další hroch nebo že se Madonna podruhé vdala? Žijeme životy seriálových postav, ale kde je čas na náš vlastní život? Je pryč, vzala nám ho televize. Ale vy jste to dovolili.

Zbavte se televize – zbavíte se závislosti

Zbavit se závislosti na televizi je jednoduché. Zbavte se ji. Odneste ji do sklepa nebo darujte kamarádovi. Začněte svůj volný čas trávit po svém. Baví vás kreslení? Tak malujte. Milujete přírodu? Naplánujte si bezva výlet. Zaměřte se více na vlastní život. Brzy zjistíte, že vám televize více brala než dávala. Budete se opět cítit svobodní a při výběru jídla nesáhnete automaticky po tom výtečném nízkokalorickém jogurtu z reklamy. Vrátí se vám energie, budete lépe spát a vnímat své okolí.

Jak televize ovlivňuje děti

Televize učí děti pasivně přijímat nabízené, místo aby se aktivně účastnily dění ve svém okolí. Nejmenší děti navíc ještě nedokáží odlišit skutečnost od fikce a považují televizi za stejně reálnou jako vše ostatní. Děti do pěti let by proto měli televizi sledovat jen minimálně.

Jděme příkladem

Moc dobře víme, jak negativně televize ovlivňuje naše děti. Snažíme se je od televizní obrazovky odpoutat, ale marně. Klíč je opět jen v nás. Děti vždy napodobují své rodiče. Pokud sami před televizí prosedíme několik hodin denně, těžko budeme svým potomkům tím správným příkladem. Vypněte ji a věnujte se raději svým dětem. Prospěje to oběma stranám.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 16 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies