Závislost na kofeinu - kofeinismus

Jste neustále unavení, podráždění a jakmile dorazíte z práce domů, první vaší činností je příprava (dnes už páté) kávy? Pak se možná potýkáte s jednou z nerozšířenějších závislostí - závislostí na kofeinu.

Espresso s listem vytvořeným z pěny

Závislost na kofeinu patří k jedné z nejrozšířenější závislosti na světě. Kofein je obsažen v kávě, v čaji, ale i v mnoha druzích osvěžujících nápojů (Kofola, Coca Cola ap.). Problém je v tom, že v některých zemích je pití těchto nápojů národním zvykem a tak se ani nad pěti dávkami kofeinového nápoje denně nikdo nepozastavuje.

Léčba kofeinismu a abstinenční příznaky

Závislost na kofeinu se vyznačuje abstinenčními příznaky při vynechání dávky. Jedná se o pocity úzkosti a neklidu, silného útlumu a poruchy spánku. Jakmile nemá člověk delší dobu kávu nebo čaj, touha po těchto nápojích rapidně vzrůstá. Odvykání by nemělo být tak těžké, ale protože je pití čaje i kávy společenskou záležitostí, vznikají někdy problémy. Důležité je upravit také celkovou životosprávu.

Dopady kofeinismu na zdraví

I když není kofeinismus tolik škodným návykem jako jiné návyky, není radno jej podceňovat. Kofein se může stát náhradou za alkohol nebo drogy u toxikomanů. Je znám případ, kdy muž léčící se z alkoholismu vypil dvacet kofol denně. Dlouhodobá konzumace většího množství kávy může zanechat nepříznivé následky na zdraví. Kromě trávicích potíží mohou vzniknout i žaludeční nebo dvanáctníkové vředy, hrozí zhoršení krevního tlaku.

Otrava kofeinem

Akutní, náhlá otrava

Po požití příliš velkého množství kofeinu dochází k akutní otravě. Projevuje se pocitem úzkosti, bušením srdce, neklidem, nespavostí, bolestmi hlavy, závratěmi. Mohou se objevit halucinace a trvalé nucení na močení.

Chronická, postupná otrava

Při dlouhodobém požívání většího množství látek s kofeinem vzniká chronická otrava s poruchami trávení, nechutenstvím, s nucením na zvracení, trvalým neklidem, nesoustředivostí, roztěkaností, nespavostí. Člověk může být úzkostlivý a mít děsivé sny. Objevuje se někdy i třes, špatné vidění, záškuby ve svalech.

Kofeinismus ve světě

V tropických oblastech roste strom kola a obyvatelé žvýkají jeho kofeinem napěchovaná semena. Mimo to žvýkají i samotná kávová zrna. U nás se pije převážně turecká káva, jinde je oblíbenější překapávaná (Maďarsko, Rakousko, Polsko aj.). Pití čaje je tradicí hlavně v Anglii a v Číně.
 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies