Zásady zdravého opalování

Přestože sluneční paprsky potřebujeme k životu, nadměrné opalování může způsobit újmu na vašem zdraví. Počínaje spálenou pokožkou, nadměrným množstvím vrásek nebo pih, až po rakovinu kůže. Přečtěte si více o zásadách zdravého opalování.

Žena držící slunečník na pláži

 

Při nákupu krému myslíme na svůj fototyp, to znamená, že čím světlejší jsme, tím silnější faktor potřebujeme. Obecně platí, že v prvních dnech na slunci by neměl jít UV faktor opalovacího krému pod číslo třicet. Jestliže máme citlivou pokožku, užíváme krém na opalování s ještě vyšším faktorem. Zapomeňme na pověry, že se s opalovacím krémem neopálíme. Tak tomu není. I s opalovacím krémem se krásně opálíme, sice pomaleji, ale za to zdravě. Také se vyhneme zrudnutí pokožky, nehezkému loupání kůže a následným nepříjemným pocitům, které jsou spojeny s jejím hojením.

Letní péče o vlasy

S opalovacím krémem rozhodně nešetříme!

Opalování a krémy na opalování zkrátka patří k sobě. Bez nich, tedy pokud se chceme opalovat zdravě, se rozhodně neobejdeme. V případě krémů na opalovaní platí zásada, čím více = tím lépe. S opalovacím krémem (i tím sebelepším) rozhodně nešetříme. Během opalování se doporučuje krém nanášet co 2 hodiny (krémy, které nejsou voděodolné, nanášíme po každém koupání). Chybou také je, že se často mažeme krémy z loňska. Ušetříme peníze, ale ne naše zdraví a pokožku. Zbyl-li nám přípravek z minulého léta, nemilosrdně ho vyhodíme. Opalovací krémy se velmi rády kazí.

Kdy se mazat opalovacím krémem?

Další častou chybou, kterou lidé dělají je, že se opalovacím krémem mažou až ve chvíli, kdy je již jejich pokožka vystavena přímým slunečním paprskům. To je ovšem chyba. Odborníci doporučují patnáct až dvacet minut před samotným sluněním nanést krém na pokožku, aby se stačil dostatečně vsáknout. Nezapomínáme ani na riziková místa, jako jsou například rty, nos, uši a nebo třeba nárty. Riziková místa můžeme ošetřit pomocí speciální tyčinky s vysokým UV faktorem.

Délka pobytu na slunci

Vždy máme na paměti, že opalovat se musíme s mírou, ne přehnaně. Pokud můžeme, vyhneme se mezi 11. - 15. hodinou slunci, v tuto dobu bývá nejagresivnější a nejvíce nám škodí. Dle odborníků je vhodná doba na opalování až po 15. hodině. V tu dobu je opalování zdravější. Zpočátku bychom se měli opalovat v krátkých intervalech (pro začátek nám na slunci stačí pár minut). Až pokožka ztmavne, teprve pak si můžeme dovolit opalovat se déle.

Správná péče o pokožku po opalování

Po opalování vždy svou pokožku ošetříme. Výborné jsou krémy po opalování, které navíc obsahují vitamíny. Udrží naši pokožku pružnou a hebkou a zmírní její únavu po opalování. Hydratační krémy používáme během celého léta, protože jen krátký pobyt na sluníčku pleť velmi vysušuje.

Opalování a váš fototyp

Tanorexie - závislost na opalování

Opalování - vyhněte se skvrnám!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies