Žárlivost a jak se jí zbavit

Žárlivost je citový projev, kterými ničíme sebe i náš partnerský vztah. Hněv a neustálé kontrolování leze partnerovi pochopitelně na nervy. Žárlivci vidí za vším podlost a partnera neustále podezřívají. Co je k tomu vede?
Muž v zeleném tričku

Žárlivost a její příčiny

Nedostatek sebedůvěry

I když vypadají mnozí žárlivci značně sebevědomě, ve skutečností trpí pocity méněcennosti. Jsou závislí na mínění okolí a mají obrovskou potřebu být milováni. Bojí se srovnávání s ostatními a mají strach, že druzí by mohli být přitažlivější, chytřejší nebo zábavnější a že by už oni sami partnerovi nemuseli stačit. Protože si nevěří, jsou velmi sebekritičtí. Za nejlepší uznání považují lásku svého partnera. I když je ale partner miluje, o jeho důkazech lásky pochybují a z pochybností se stává podezření vedoucí k obviňování. Postupně mohou začít žárlit nejen na lidi, ale i na partnerovy koníčky a věci, které má rád.

Strach z konkurence

Příčinou žárlivosti může být také strach, že partner nebude schopen čelit konkurenci. Pokud chodí žena výhradně v sexy oblečení, má její muž obavy z mužů, kteří budou se ženou flirtovat.

Sobeckost

V pozadí žárlivosti někdy vystupuje sobeckost. Dotyčný si přeje být za každou cenu středem pozornosti. Pokud tomu tak není, zuří a dává to najevo. Tito lidé se nenaučili dělit se s druhými a nejdůležitější pro ně je, co chtějí oni sami, ne ti druzí.

Chorobná žárlivost

Čím více má žárlivec dojem, že je jeho vztah ohrožen, tím manipulativněji se chová. Ignoruje potřeby svého partnera. Žárlivost může dojít až do takových mezí, že dotyčný na svého partnera křičí, a to třeba i před ostatními lidmi. Citové výbuchy už nedokáže ovládnout. Pokud se cítí být zanedbáván, může nastolit tzv. tichou domácnost. Žárlivý člověk je přesvědčen o své pravdě a podle toho se chová. Stává se z něj diktátor a jedná se svým partnerem jako se svým majetkem.

Dopady žárlivosti

I když si žárlivec myslí, že pouze svými triky a manipulacemi si svého partnera mohou udržet, skutečnost je přesně opačná. Svým chování svého milého odhání. Protože omezují jeho svobodu, partnerství nakonec vyústí do různých konfliktů a sporů. Partner se cítí jako v kleci a protože každý vězněný touží po jediném – po svobodě, hrozí konec vztahu.

Žárlivost – jak se jí zbavit?

Žárlivci nejsou schopni přijmout zodpovědnost za svou žárlivost. Podle nich je příčina trápení pouze v jejich partnerovi. Musí si přiznat, že jediným nepřítelem jsou oni sami sobě. Podstata problému žárlivosti tkví v malé sebedůvěře. Její nedostatek vyplývá z nedostatečného sebepřijetí. Sebeobviňování pak žárlivci nevědomky přenášejí na svého partnera. Recept je tedy jasný. Přestat se nenávidět a přijmout se takoví, jací jste! Vše co cítíte k sobě se projevuje ve vašem vztahu k ostatním lidem. Pokud si nevěříte, nevěříte ani druhým. Pokud se nemáte dostatečně rádi, podvědomě nevěříte, že by druzí mohli mít rádi vás.

Když se dostaví žárlivost

  1. Pokud vás popadne záchvat žárlivosti, pokuste pomlčet. Zatímco budete tiše bojovat se svými pocity, naučíte se je překonávat a postupně se budete zdokonalovat.
  2. Uvědomte si, že partner není něco, co vlastníte a že láska je především svoboda nechat druhého žít.
  3. Nejednejte se svým partnerem jako s věcí.
  4. Nevyužívejte triky a manipulace, aby jste jej k sobě připoutali.
  5. Nečiňte svého partnera jediným středem svého života. Mějte své koníčky, věnujte se svým přátelům.
  6. Chcete si k sobě svého partnera připoutat? Tak pozorně pozorujte účinky vašeho chování. Děje se přesný opak. Svého partnera od sebe odháníte.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 21 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies