Zapojte dítě do vaření

Kuchyň a její různá zákoutí jsou pro děti lákadlem odnepaměti. Zkuste s nimi alespoň párkrát v měsíci uvařit večeři nebo připravit snídani. Uvidíte, že budou nadšené.

Dítě v kuchyni sahající do sklenice s moukou

Ačkoli v kuchyni bývá hromada nebezpečných nástrojů, elektrických přístrojů a horkých ploten, mnozí rodiče nechávají svá dítka čas od času připravit jednodušší části pokrmů. Dodržovat vysoký stupeň bezpečnosti je v tomto případě více než nutné, a to i v případě, že dítě pouze sleduje rodiče při vaření. Necháte-li je bez dozoru, může se stát skutečné neštěstí. Nebezpečí číhá především na malé děti, které nikdy nenechávejte:

• míchat, dokud je pokrm horký

• krájet ostrým nožem (pro některé účely dobře poslouží škrabka nebo příborový nůž)

• zůstávat v blízkosti horkých kamen a trouby nebo elektrických přístrojů, jsou-li stále připojeny do sítě

• stát na nestabilní židli nebo kluzkém povrchu

Děti vaření zbožňují a nejraději se účastní přípravy těsta na koláče, vykrajování vánočního cukroví nebo míchání pomazánek. Nebojte se zapojit je do každé práce, zvládnou toho víc, než si myslíte. To platí i pro finální fázi vaření, tedy například úklid slupek od brambor, nestravitelných zbytků zeleniny nebo obalových materiálů potravin a mytí použitého nádobí. Je vhodné, aby dítě vidělo, že vaření není pouze zábava. Menší děti u vaření dlouho nevydrží, proto pro ně nachystejte snazší úkoly (např. podávání zeleniny, mazání pečiva apod.). Pokrm vytvořený vlastníma rukama jim bude chutnat daleko víc, a pokud bude obsahovat i zeleninu, kterou dítě nemá rádo, možná se do ní tentokrát pustí.

Je celkem jasné, že malé děti v kuchyni nadělají víc nepořádku, než vy stihnete udělat za celý rok. Oblékněte je do zástěry, sepněte dlouhé vlásky a nevšímejte si spadaných drobků nebo upatlané linky. Čas strávený společnou prací je pro děti mnohem cennější, než nablýskaný sterilní byt nebo všemožné dárky, kterými si rodiče mnohdy nevědomky své děti kupují.

Kdy skoncovat s nočníkem?

Špatná dětská obuv může způsobit deformacei páteře

Když se narodí dvojčata

Jak naučit dítě psát

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies