Záněty močových cest - příčiny a prevence

Tradiční čínská medicína na zánět močových cest nahlíží jako na přebytek horka a vlhka v dolní oblasti. Zánět si můžete uhnat mnoha způsoby a někdy ani nezáleží na tom, zda dodržujete základní pravidla prevence. Jaké jsou tedy nejčastější příčiny zánětu močových cest? A jak se před nimi můžeme chránit?

Záněty močových cest - příčiny a prevence

 

Co může vyvolat zánět močových cest?

 

  • Pokud dlouhodobě konzumujete větší množství ostrých a tučných jídel.
  • Další příčinou mohou být sladká jídla. Pokud je jíte častěji, než je zdrávo, a ve větším množství, vyšší příděl cukru v krvi může vyvolat zánět.
  • Také byste neměli dlouhodobě konzumovat větší množství mléčných, kyselých a kyselinotvorných potravin.
  • Zánět může být vyvolán i stresem a nervovým vyčerpáním.
  • Samozřejmě byste si měli dávat pozor, abyste se nenachladili ze sezení na nějakém studeném povrchu. A pokud máte mokré oblečení, vždy byste se měli urychleně převléct do suchého.
  • Dokonce i vzrůst sexuální aktivity či sex s novým partnerem má negativní vliv na zdraví močových cest.
  • A v některých případech může být příčinou i ochablé svalstvo svěrače močového měchýře.

 

Prevence

 

  1. Základním pravidlem prevence je dodržování hygieny. Po každém vykonání potřeby se musíte správně očistit a poté důkladně umýt ruce. Čištění po vykonání velké potřeby provádějte otíráním zepředu dozadu, abyste nepřenášeli bakterie do oblasti močové trubice.
  2. Dodržujte zásady hygieny i před a po pohlavním styku. Pokud často trpíte zánětem močových cest, tak byste se měli vždy před sexem osprchovat a po sexu se zajít vymočit.
  3. Nezapomínejte také na pravidelný pitný režim. Díky němu tak dochází k častějšímu proplachování močových cest a tím pádem i k odplavení škodlivých bakterií.
  4. Měli byste se také naučit pravidelně vyprazdňovat. Pokud v sobě zadržujete delší dobu moč, nahromadí se tam a díky tomu pak vznikne ideální prostředí, ve kterém se vám začnou množit bakterie.
  5. Dávejte si pozor i na různé kosmetické produkty, jenž obsahují parfémované a jiné nevhodné vložky.
  6. Spodní prádlo hraje také důležitou roli. Ideálním materiálem je bavlna nebo noste nějaký materiál, který je alespoň trochu savý.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies