Zakopane – nejvýše položené polské město

Kdo byl ve Vysokých Tatrách, ale nezajel do města Zakopane v nedalekém polském pohraničí, jakoby v Tatrách ani nebyl. Do tohoto nejvýše položeného polského města se sjíždějí turisté z nejširšího okolí. Víme proč.

Lidé v městě Zakopane

Kde najdete město Zakopane

Zakopane najdete v údolí polských Tater, asi 45 minut cesty autem od slovensko-polských hranic, pojedete-li přes Lysou Polanu.

Jedná se o nejvýše položené polské město s tisícimetrovými výškovými rozdíly. Má přibližně 40 000 obyvatel a ročně jej navštíví kolem tří milionů turistů.

Zakopane jako turistický ráj

Zakopane je výjimečné nejen svou architekturou – panelový dům zde díky stylové dřevěné zástavbě v podstatě nenajdete – ale také množstvím nabízených atrakcí, koncentrovaných na jediné ploše.

Polská žranice

Desítky krčem, salaší a lidových chalup lákají k občerstvení – mnohé z nich jsou prosklené tak, aby se kolemjdoucí mohli kochat nejen vůní, ale i pohledem na připravovaná jídla. Nabídka pokrmů je neuvěřitelně široká - nejtypičtější jsou zde ale ovčí, jehněčí a skopové speciality.

Poláci se nebojí experimentovat ani při výrobě piva – kromě pšeničných a kvašených můžete ochutnat i pivo malinové. Za návštěvu stojí i místní cukrárny s gofry (vafle se sladkou náplní dle vašeho výběru), kavárny a vinárničky.

Pro polské město Zakopane, jsou, stejně jako pro slovenská horská města, typické dobroty z ovčích sýrů. Zakopane se dřevěnými stánky s oštěpky a korbáčiky jenom hemží, a to za přijatelnější cenu než u slovenských bratrů!

Sportovní vyžití

Přestože je Zakopane významným výchozím bodem pro výlety či výšlapy do okolí, poláci nezahálí a nabízí turistům i další možnosti vyžití. Milovníci adrenalinu ocení půjčovnu terénních čtyřkolek, lanové centrum Trollandia a bikepark Harenda. V zimě si můžete zalyžovat v některém z mnoha lyžařských areálů.

Relaxace v aquaparku

Chcete-li spíše relaxovat, určitě využijte místní aquapark. Učaruje vám nejen perfektní výhled na hory, ale i příjemně teplá voda, extradlouhé tobogány, vířivky, divoká řeka a nejrůznějších sauny. Vstupné činí 16 zlotých na hodinu, přičemž jeden zlotý je cca 7,5 Kč.

Horská turistika

Mořské oko – perla polských Tater

Vysoké Tatry jsou z polské strany stejně nádherné jako ze slovenské. Váháte-li, na jakou túru se vydat, můžeme doporučit výšlap na Rysy, a to přes největší tatranské pleso Mořské oko, které vám svou krásou vezme dech. Negativně na vás bude možná působit rozkopaná asfaltová cesta přeplněná turisty, která k plesu vede, výsledek ale opravdu stojí za to. Výchozím bodem je pohraniční město Lysá Polana.

Chcete-li zvolit méně náročnou trasu, vydejte se z Mořského oka k Černému plesu a dále přes masív Opalone do Doliny pěti polských ples a k vodopádu Siklawa.

Kościeliská dolina

Jedna z nejkrásnější dolin v polské části Vysokých Tater nabízí nejen nádherné scenérie, strmé skalní stěny a romantické potůčky, ale i volně přístupné jeskyně. Kolem Zbojnické kapličky se dostanete k Ledovému prameni a odtud je již dobře vidět průchod k jeskyni Mrozna, která je jako jediná osvětlená. Odvážnější se mohou skalními průrvy dostat do dalších jeskyní, počítejte ale s tím, že bez baterky se daleko nedostanete!

Kasprowy vrch

Lenochům doporučujeme nasednout v Kuznici na kabinkovou lanovku a nechat se vyvést na Kasprowy vrch, odkud budete mít nádherný výhled jak na polskou, tak i slovenskou stranu Vysokých Tater.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies