Základy výchovy – vybudujte si respekt u svých dětí

Získat si respekt u svých dětí není vůbec jednoduché. Zvláště v době puberty na vás dítko může koukat skrz prsty a vaše poučky vypouští druhým uchem ven. Přinášíme rady pro harmonický vztah.
Muž drží dtě sedící na dřevěném zábradlí

Respektován jest kdo sám respektuje

Zlaté pravidlo zní: abyste si vybudovali respekt, musíte i vy respektovat toho druhého. Přestože třeba nesouhlasíte s názory či přáním vašeho dítěte, neignorujte je a vždy jeho slova vyslechněte. Pokuste se najít kompromis. Rodiče mají často pocit, že sami vědí všechno nejlépe, ale nevěřili byste, kolik vám toho může dát i vaše vlastní dítě. Výchova dítěte by neměla fungovat jen jako uplatňování vlastní autority a nepřístupnost k jakýmkoliv jiným než vlastním názorům. Jak říká jeden citát: „S tvým názorem nesouhlasím, ale budu dělat všechno proto, abys jej mohl svobodně říkat.“

Méně kritizujte, více chvalte

Dejte dítěti najevo, že jste tu pro něj, že se vám může svěřit s čímkoliv, ale nevyzvídejte. Nekritizujte jej za každou chybu, nikdo přece není dokonalý a máme i své kladné stránky – těch si všímejte a za ty jej chvalte.

Pozor na jedináčky

Pokud své dítě stále jen ponižujete a kritizujete, respektu se nedočkáte. Nevede k němu ale ani opačný extrém. Zvláště u jedináčků rodiče dítěti plní, co mu na očích vidí a dítko toho může začít zneužívat a dělat si z vás doslova sluhu. Ratolest ale musí vědět, že v životě mu zadarmo nikdo nic nedá – učte jej proto samostatnosti.

Násilím si budujete despekt, ne respekt!

U zlobivých dětí zbystřete. Příčina problémového chování tkví většinou v pocitu nedostatečné lásky. Pokud se dítěti málo věnujete, bude si zlobením vynucovat vaší pozornost. Problém ale může mít i mnohem hlubší kořeny. Řešíte neposlušnost fyzickými tresty? Zamyslete, se, zda jsou opravdu účinné. Pravdou je, že dítě se pak snaží nějakou dobu poslouchat jen proto, aby se vyhnulo potrestání – tedy ne proto, že by nevhodnost svého chování pochopili.

Jste pro své dítě příkladem?

Děti napodobují chování svých rodičů, v pubertě se naopak snaží být jiní než vy. Potomek v tomto životním období mnohem více vnímá způsob vašeho života. Pokud holdujete alkoholu, lžete, střídáte partnery či činíte cokoliv jiného, co vás vzdaluje od toho být svému dítěti příkladem, neočekávejte, že vás bude respektovat. Přikazovat dítěti, aby přestalo kouřit, když vy sami také kouříte, je opravdu nikam nevedoucí. Snažte se proto chovat tak, aby na vás dítě mohlo být hrdé - pak budete moci být hrdi i vy na něj.

Další zajímavé články z rubriky Rodina a děti:

Strategické hry rozvíjí dětskou kreativitu

Adoptivní rodiny – jak to v nich chodí

Sourozenecké pořadí a vlivy na děti

Svobodné matky a jejich práva

Střídavá péče o dítě

Děti a kapesné

Adopce na dálku

Chůva v akci

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies