Zajímavosti ze světa spánku – 3.díl

V dnešním díle se dozvíte více o krátkodobé a dlouhodobé nespavosti, logice snů, prožívání vjemových zážitků ve snech, nočních můrách a děsech.

Spící muž v posteli

Krátkodobá nespavost je normální, dlouhodobá značí zdravotní problémy

Občasná nespavost je normální. Pokud je však nespavost dlouhodobějšího rázu, může vyústit i ve vážné zdravotní problémy, kterých se budeme jen velmi těžko zbavovat. Mezi možné příčiny, které ji vyvolávají můžeme zařadit stres, nadměrné pití kávy a čaje, psychické problémy (deprese, schizofrenie), věk, poruchy štítné žlázy, změnu prostředí, srdeční potíže, vlivy okolí (hluk, špatně zvolená matrace), atd.

Při léčbě nespavosti odborníci doporučují změnu životního stylu (dostatek ovoce a zeleniny, dostatečný pitný režim, pravidelnou sportovní zátěž, omezení sladkostí, alkoholu a cigaret). Pokud sáhnete po lécích proti nespavosti, vybírejte si raději čistě přírodní preparáty, které nezpůsobují vedlejší účinky jako je únava, apatie nebo poruchy koncentrace.

Obsah snů je závislý na věku a pohlaví

Nedávno provedené výzkumy prokázaly, že obsah snů je závislý na pohlaví i věku snící osoby. Ve snech mužů se častěji objevuje násilí (ať už páchané snícím nebo na snícím), sexuální motivy, neznámí lidé v neznámých prostředích. Ženy více sní o domově a známém prostředí a nebo známých lidech. Dětské sny bývají bohaté na fantastické motivy, často se v nich objevují například divoká zvířata. Z výzkumů také vyplynulo, že 65 % snů je nepříjemných a pouze 20 % příjemných.

Proč se nám zdají nelogické sny?

Sny jsou souborem iluzorních obrazů, hlasů nebo jiných vjemů vytvářených mozkem během spánku v rámci procesu snění. Vycházejí z vnějších i vnitřních podnětů, vzpomínek a představ spícího. Děj snu je velmi často nelogicky uspořádán - přírodní zákony ve snech neplatí, proto lidé, čas a prostor ve snech často neladí. Sny bývají často přerušené, nevyvážené a také dvoujazyčné. Jazyk snů je symbolický a je blízký pohádkám a mýtům.

Ve snech prožíváme neobvyklé vjemové zážitky

Nejčastěji ve snech zažíváme pocit padání, neschopnost pohybovat se rychle a neschopnost kontrolovat pohyby svého těla. Obvykle se těmto snům říká „lucidní" -při takových snech si spící uvědomuje, že sní. Uvědomění si snu zpravidla vede k rychlému probuzení, pouze v některých případech sen trvá i nadále.

Rozdíl mezi noční můrou a děsem

Noční můry a děsy se od sebe liší zejména fází spánku, ve které vznikají. Noční můry jsou děsivé a živé sny vznikající během REM spánku. Po probuzení si noční můru jasně pamatujeme, mohou se vyskytovat u dětí i dospělých (zejména u těch, kteří prožili nějaké trauma). Závažným, ale poměrně vzácným typem noční můry je REM spánková porucha chování (RBD), při níž spící nemá během REM fáze ochablé kosterní svalstvo, takže během spánku "zápasí" se svou noční můrou.

Noční děs (pavor nocturnus) je krátký a děsivý sen, který postihuje spícího během NREM spánku. Málokdy se stane, že se spící probudí. Po probuzení upadá ihned do spánku, takže si děsivý sen ráno nepamatuje.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies