Zajímavosti o České republice

Česká republika je naše vlast a určitě jsou věci, o které jste možná ani netušili. Dnes vám přiblížíme pár zajímavostí. Dozvíte se taky, co sem táhne turisty z celého světa.
Pohled na Český ráj

Zajímavosti z různých koutů Česka

Nejsevernější obec naší části Slezska (a celé Moravy) se jmenuje Bílá Voda. Tato obec byla založena již ve 13. století, v roce 1690 zde byl vystavěn lichtejnštejnským zámek. Zámek má i historický význam- v roce 1742 zde byl podepsán protokol mezi Rakouskem a Pruskem po válce o rakouské dědictví.

Praha má nejméně sedm přívlastků, říká se jí: Matka měst, hlava království, Praha zlatá, stověžatá… Věží je přitom nejnověji spočítáno kolem pěti stovek, a to ještě bez vížek a věžiček na měšťanských domech!

Nejstarší přehradní nádrž na Moravě, Jevišovická přehrada, byla vystavěna již v 19. století, přesněji v letech 1894 - 97 a měla sloužit jako ochrana proti záplavám a zásobárna vody pro cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou. Hráz je vysoká 25,5 m a dlouhá 122 m, vodní plocha měří 14,5 ha, jezero je dlouhé 800 m a hluboké až 14,5 m.

Poslední medvěd v Čechách byl zabit 14. 11. 1856 na Šumavě, nedaleko osady Jelení. Místo leží na tzv. "Medvědí stezce", nejstarší naučné stezce v jižních Čechách. Jednalo se o medvědici a nyní, vycpaná, zdobí sbírky loveckého zámečku Ohrada poblíž Hluboké nad Vltavou.

Svět: Praha je lákadlo pro turisty

Nejen turistům, ale i ostatním lidem v různých koutech světa se ve spojení s naší vlastí vybaví především Praha. Je proslulá především svými památkami a ročně přiláká miliony turistů. Ti se přijíždějí podívat například na Karlův most, Betlémskou kapli, Pražský hrad. K největším chloubám matky měst však patří i Staroměstské náměstí a orloj.

Lidé mají zajímavé zvyky

Především na jižní Moravě se dodržují zvyky z dřívější doby. Známy jsou typické kroje a různé tradice, jako je třeba pochování basy. Jak se říká: “Jiný kraj, jiný mrav.“ V České republice se mírně liší styl života v různých částech země. Rovněž se každé části mluví různým nářečím.

Další zajímavé články pro muže i ženy z rubriky zajímavosti ze světa

Bakterie, které léčí...

Globální oteplování - jaké následky hrozí?

Snář - co znamenají sny?

Jak mluví lidé po celém světě?

10 rad, jak udržet pořádek v ledničce

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies