Začlenění dítěte do kolektivu

Máte pocit, že už je čas naučit vašeho andílka snášet společnost ostatních dětí? Jak na to, aby se vše obešlo bez problémů a výprava do školky nebo do školy se nestala noční můrou vás i vašeho dítěte?

Chlapci s roztaženýma rukama

Batolecí věk dítěte

Dítě do tří let tráví většinou veškerý svůj čas s matkou, popř. dalšími členy domácnosti. Jesle najdeme jen ve velkých městech a jsou beznadějně obsazeny. Pravdou ale je, že dítě tohoto věku kolektiv svých vrstevníků nepostrádá.

 

Hře ostatních dětí v tomto věku spíše přihlíží, než aby se do ní aktivně zapojovalo. Potřebuje ke hře spíš dospělého, který na něj dohlíží a dává mu podněty. Dozor je opravdu potřeba nejen proto, aby si dítě samo neublížilo, ale aby nedocházelo ke konfliktům s ostatními dětmi, protože batole nemá vyvinoto sociální chování a někdy jeho fyzický kontakt s ostatními dětmi není nejněžnější.

 

Děti v tomto věku se rády vrhají na hračky ostatních, ale nerady půjčují ty svoje. Podle psychologů nedokáže dítě navázat skutečně přátelský vztah před třetím rokem života. S dítětem tohoto věku není na škodu občas zavítat do mateřského centra, pokud se ve vašem okolí vyskytuje. I ty nejmenší děti by měly přijít do kontaktu se svými vrstevníky.

Školka – první krok v sociálním životě dítěte

Ve třech letech se dítě vstupem do školky poprvé začleňuje do kolektivu. Někde jsou schopni je přijmout i dříve, podmínkou je však zvládnutí hygienických návyků. Dítě by mělo být schopno udržovat čistotu, tzn. obejít se bez plen. Dítě ve třech letech se obléká již jen s malou pomocí, umývá si ruce, udržuje celkem spolehlivě čistotu, s pomocí se nají. Ve čtyřech letech se samo nají a vyčistí si zuby kartáčkem. V pěti letech zvládne používání WC, v šesti si dokáže samo zavázat boty.

Přechod do školy

Dítě má za sebou už alespoň jednoroční pobyt v mateřské školce, kde přišlo do styku se svými vrstevníky. Před nástupem do školy bychom měli využít toto, že se do ní dítě těší, a tyto pocity podporovat. Rozhodně by nemělo slyšet věty typu“ Jen počkej ve škole, tam tě srovnají!“ Lepší je podporovat v dítěti pocit důležitosti /“Už z tebe bude velký školák!“/, podpořený nákupem nového školního vybavení.

 

Je pravda, že v průběhu školní docházky nadšení dítěte ze školy opadne, ale na otázku, zda se přece jen na něco ve škole těší, většina dětí odpoví, že na kamarády. Bát se nemusíme ani domácího vzdělávání. Dítě sice není v kolektivu vrstevníků celý den, ale díky efektivnější výuce má více času na volnočasové aktivity včetně různých kroužků, kde přichází do kontaktu s ostatními dětmi. Socializace znamená naučit se komunikovat a vycházet s jinými. Nemusí to být nutně prostřednictvím kontaktů se spolužáky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies