Za stejnou práci jiná mzda. Jde to?

Často se setkáváme s tvrzením, že za stejně odvedenou práci má každý zaměstnanec jiné ohodnocení. Jak se proti tomu bránit a zda má zaměstnanec s nižší mzdou nárok na náhradu, se dozvíte v dnešním článku

Abstraktní obraz

Za stejnou práci požadujte stejnou odměnu

V ČR i jinde ve světě je docela běžné, že dva zaměstnanci nedostávají za stejně odvedenou práci totožný plat. Zaměstnavatel tak porušuje zákon, který mu ale jasně ukládá poskytovat stejnou odměnu každému zaměstnanci, jde-li o stejnou práci nebo práci, která má stejnou hodnotu. Pokud jste tedy zjistili, že za stejnou práci dostáváte méně peněz než ostatní, nezbývá vám nic jiného, než se obrátit přímo na zaměstnavatele, případně na inspektorát práce.

Systém odměn stanoví výši vašeho platu

Než tak ale uděláte, zamyslete se, zda se skutečně jedná o diskriminaci či jste nižším platem odměněni právem. Výše platu se totiž neodvíjí pouze podle práce samotné, ale zaměstnavatel ji může různě měnit i z jiných důvodů. Například je-li stanoven systém odměn. Ten může určovat, která činnost bude odměněna více, zda se v platu promítne délka trvání zaměstnaneckého poměru, může hodnotit celkový přístup k práci, zkušenosti, pracovní i morální odpovědnost, výkonnost, složitost nebo namáhavost práce a podobně.

Dorovnání mzdy můžete uplatnit tři roky zpětně

Jestliže však žádný systém odměn neexistuje a vy si sami nemůžete zjistit důvod nižší mzdy, pak se na zaměstnavatele klidně obraťte a trvejte na vysvětlení. Můžete požadovat dorovnání mzdy, a to až do výše nejvyšší mzdy toho zaměstnance, který vykonává stejnou činnost či práci stejné hodnoty. Dorovnání ušlé mzdy však můžete uplatnit maximálně tři roky zpětně. Ačkoli budete mít nárok na dorovnání, zaměstnavatel vás může odmítnout. V případě, že budete v právu, obraťte se na inspektorát práce, který může vašemu zaměstnavateli vyměřit pokutu ve výši až půl milionu korun. Obrátit se ale můžete také na soud. Než učiníte závažné kroky, můžete se poradit s kterýmkoli advokátem.

Co dělat a nedělat v práci

Jak chytit v práci druhý dech

Jak si přivydělat a přitom  nenaletět?

Máte ideální pracovní podmínky?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies