Windsurfing

Windsurfing je kombinace plachtění a surfování při různých rychlostech. Jedná se o vodní sport, kde se využívá řada akrobatických prvků. V dnešní době se windsurfingu věnuje okolo 15 miliónů lidí po celém světě.
Muž na moři bavící se windsurfingem

Windsurfing – historie

Windsurfing spatřil světlo světa v Kalifornii roku 1967 až 1968, kdy dva Američané opatřili prkno na surfování trojúhelníkovou plachtou, ráhnem a volným závěsem. Vynález se rozšířil do Evropy a v Holandsku se začal vyrábět kompletní plovák.


Od roku 1975 se začaly organizovat závody ve windsurfingu po celé Evropě, poté bylo zorganizováno první Mistrovství Světa a Mistrovství Evropy. Roku 1984 byl windsurfing zařazen mezi sporty na olympijských hrách.

Windsurfing – disciplíny

Dlouhé tratě kolem bóji

Doba této disciplíny se pohybuje mezi 2 – 4 hodinami, vhodná síla větru se pohybuje kolem 15 uzlů.

Freestyle a jízda ve vlnách

Závod se jezdí na moři při pobřeží, kde vlny dosahují výš něž 2 metry. Úkolem závodníka je ukázat co nejvíce manévrů a figur a to během 10 – 15 minut.

Rychlostní soutěže

U rychlostních soutěží se měří průměrná rychlost na 500 metrů. Vítězí ten závodník, který dojel za nejnižší časový průměr.

Olympijská trať

Tato disciplína probíhá hromadným startem a všichni mají stejný plovák. Vítězem se stává závodník, který dojel nejlépe v jednotlivých kolech (3 až 12 kol).

Slalom a tratě kolem bojí

Závodníci jezdí vyřazovací kola, aby mohli postoupit dále. Každý závod má jiný počet kol i bójí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies