Wakeboarding - plážový sport

Wakeboarding - sport, který se vyvíjel z mnoha různých forem a na různých místech. Wakeboarding jako surfový styl vyvolává představu snowboardingu a skateboardingu s trochou vodního lyžování. Zkuste wakeboarding třeba na dovolené...

Člověk jedoucí po vodě na vodních lyžích

Trocha z historie wakeboardingu

V roce 1985 surfař ze San Diega Tony Finn vyvinul skurfel - něco mezi vodními lyžemi a surfovým prknem. Skurfel vypadal jako malé surfové prkno tažené za člunem, na kterém jezdec předváděl své umění na vlnách. Jezdci stáli kdekoli na ploše prkna - bez vázání a držáků!
V létě 1985 Mike a Mark Pascoe upevnili na skurfel jeden pár držáků na chodidla. Upevnění těchto držáků mělo na vývoj wakeboardingu zásadní význam.
O několik let později byl vyroben první wakeboard - Hyperlite. Od té doby je wakeboarding masivním sportem.

Dokonalá prkna na wakeboarding

Jak rostl zájem o tento sport byla i prkna stále dokonalejší. První Hyperlity navržené a vyrobené roku 1990 měly tvar surfového prkna se zřetelnou špičkou a koncem. Docházelo k mnoha průzkumům a zlepšování až byl vyroben " twin tail" - prkno se dvěma konci, na kterých byly upevněny ploutve. Tento souměrný tvar prkna se stal hodně populární.

WWA - Světová asociace wakeboardingu

Světová asociace Wakeboardingu (WWA) je motorem wakeboardingu ve světě. Založil ji Jimmy Redmon. Je zodpovědný za vývoj pravidel a úprav, které musí zachovávat podstatu wakeboardingu v jeho současné formě. Sport začal být legitimní od roku 1992.

Wakeboarding a profesionální jezdci

Profesionální jezdci se mohou účastnit různých soutěží všude ve světě, včetně World Wakeboard Championships. Amatéři se mohou zúčastnit velkého množství otevřených závodů. Wakeboarding je sport pro lidi všech věkových kategorií, ale platí, že nejlepší světoví jezdci jsou mladí lidé ve věku do dvaceti let.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies