Vztah a jeho fáze

Pamatujete, když jste se s partnerem navzájem sváděli a všechno vypadalo, tak idylicky? Navzájem jste si kdykoliv vyhověli, byli jste k sobě pozorní. Jenže teď, po několika týdnech či měsících soužití, Vám připadá, jakoby jste byli s někým zcela jiným…
Muž se ženou sedící u stolu

Ovšem nemějte strach. Váš vztah se nerozpadá, nezvolili jste si špatně a ani jste se nezměnili. Prostě Váš vztah, jako u většiny jiných prochází normálními vývojovými fázemi, kam patří i krize.

Fáze č. 1 – nádherná zamilovanost

Na tuto fázi jistě každý z Vás rád vzpomíná. Je to období, kdy jste se s partnerem seznámili a na každé rande s ním jste se těšili, období dobrodružství a krásného poznání toho druhého. Psychologové ho nazývají obdobím romantické lásky nebo prvotní zamilovanosti.


Ve fázi zamilovanosti rádi přehlížíte chyby partnera i jeho nedostatky. Je však jasné, že tento stav nelze udržovat donekonečna. Jen zamilovanost pro funkční a dlouhodobý vztah nestačí.

Fáze č. 2 – roky plné kritiky

Odborníci se shodují, že první krize ve vztahu nastupuje po třech letech a v tom lepším případě trvá jeden rok. Jedná se o období, kdy nastupuje stereotyp a tlak každodenních povinností.


Druhá krize pak nastupuje okolo sedmého roku vztahu. V případě, že se ve vztahu neposouvá vývoj dopředu, je zde docela možné nebezpečí jeho zániku.

Fáze č. 3 – starosti v manželství

Další krize, kterou prochází skoro všechny páry, nastává v manželství. Stává se tak obvykle mezi sedmnáctým a pětadvacátým rokem manželství. Trvá zhruba rok a není zase až tak ohrožující než ty dvě předchozí.


Je dokázáno že tuto fázi hůř prožívají ženy, které nesou své stárnutí obtížněji než muži. Pociťují, že na svém manželovi jsou stále více závislé a ho čím dál víc se bojí, že si najde mladší partnerku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies