Vzhůru za krásami Tyrolska

Tyrolsko je region, který nabízí nespočet turistických trumfů: střediska zimních sportů, pěší túry v panenské přírodě, malebné vesnice, historické památky, lázně, skvělou místní kuchyni… Byl by hřích alespoň jednou tuto oblast nenavštívit!

Pohled na Tyrolsko

Tyrolsko - turistický magnet

Administrativně se Rakouská republika dělí na devět spolkových zemí: Dolní Rakousy, Horní Rakousy, Burgenland, Štýrsko, Korutany, Salcbursko, Tyrolsko, Vorarlbersko a Vídeň.

Tyrolsko neboli Tirol patří mezi nejnavštěvovanější části Rakouska. Má rozlohu 12 648 km2 a žije zde 586 000 obyvatel. Leží mezi SNR na severu a Itálií na jihu; část země zvaná Východní Lienz je oddělena územím Salcburska a Itálie. Hlavním městem je Innsbruck.

Zimní sporty

Dobré sněhové podmínky vedly k vybudování velké řady zimních středisek (v Innsbrucku se už dvakrát konaly zimní olympijské hry). Kromě už zmíněného Innsbrucku to jsou např. Kitzbühel, Seefeld, Lofer a St. Johann am Arlberg.

Pěší turistika

V letních měsících je oblíbená pěší turistika, již usnadňuje množství lanovek. Nejoblíbenější trasy vedou do Stubaiských Alp, Ötztalských Alp, do masivu Kaisergebirge a Kitzbühenských Alp. Velké kouzlo mají i četná údolí - Ötztal, Pitztal, Zillertal, Kaunertal ukončené velkou přehradou Gepatsch-Speicher, Peznautal, jímž prochází známá vysokohorská silnice Silvretta Hochalpenstrasse a údolí Lechtal s mnoha malebnými vesnicemi, kde zaujmou především domy s průčelími pokrytými freskami. Turisticky velmi oblíbené jsou i jezera a umělé vodní plochy, v nichž se zrcadlí zasněžené štíty. Lákají i návštěvy vodopádů a malebných soutěsek.

Zajímavá města

Milovníci historie určitě ocení procházku po Innsbrucku, kde naleznou ukázky všech stavebních slohů. Kouzelná jsou však i jiná města, např. Schwaz, Jembach, Brixlegg, Imst, Kufstein, Kitzbühel, Lofer či St. Johann.

Stopy historie

V Tyrolsku najdeme i spoustu hradů a zámků, z nichž vyniká zámek Ambras z 16. století, bývalé sídlo arcivévody Ferdinanda nedaleko Innsbrucku, zámek Bruck u Lienzu stavěný od 13. do 16. století a hrady Kufstein a Maria Stein u Wörglu. Také kláštery stojí za prohlídku, především Stams, Flecht, Hall nebo Scharnitz. Nelze vynechat ani návštěvu skanzenu Kramsach nedaleko Schwazu nebo Oberlienzu u Lienze, které nabízejí ukázky lidové architektury.

Relax a kultura

Tyrolsko ale nabízí i tiché a pohostinné lázně, jako třeba Mehrn a Haring. Ve vesnici Völs lze vyzkoušet místní speciální welness proceduru - sennou koupel. Působením tělesného tepla seno uvolňuje účinné látky včetně éterických olejů, které se kůží i respiračním systémem dostávají do těla.

Za zmínku stojí i festival staré hudby na zámku Ambras, který se koná v létě. Tyrolsko je vůbec rázovitá oblast, kde se mimo jiné dochovala i tradice jódlování (např. v údolí Zillertal).

Tyrolská kuchyně

Málokdo odolá tyrolské kuchyni, ve které se původní alpská kuchyně smísila s italskými vlivy. A co bychom rozhodně měli ochutnat? Zkuste místní uzeniny (zvlášť vyhlášený je domácí špek, což je vlastně v soli nakládaná šunka, která má jemnou a delikátní chuť), gršsti - zapečené brambory s uzeným masem, schlutzkrapfen - italské ravioly se špenátovou a sýrovou náplní nebo pražené kaštany. Za ochutnání stojí různé druhy spätzle neboli halušek s masem či zeleninou. K pití se podává výtečné jihotyrolské víno Lagrein, Vernatsch či Gewürztraminer. O kvalitě místní kuchyně svědčí i to, že 14 jihotyrolských restaurací je ověnčeno 15 slavnými michelinskými hvězdami.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies