Výstava oživuje kresbu

Výstavy jsou tady od toho, aby seznámily širokou veřejnost s tvůrčím potenciálem vystavujících umělců. O to přínosnější je výstava tehdy, když se ve společném projektu střetne více pohledů na daný námět.
Výstavní síň s obrazy

Umění na výstavách

Umění začíná být stále více vytlačováno z galerií, výstavních síní a muzeí. Uměleckým dílem se tak v dnešní postmoderní době může stát téměř cokoli – vyslovená myšlenka, objekt v krajině, výsek prostředí, prožitek, lidské tělo… Potom o to více k nám může promlouvat něco, co se opírá o realitu. Výstavy by neměly být jen pro uzavřenou společnost intelektuálů, umělců, milovníků a znalců umění, ale měly by otevírat obzory co nejširší společnosti a poskytovat ji tak „duševní potravu”.

Kresba jako vyjadřovací prostředek

Kresba patří k nejzákladnějším výtvarným vyjadřovacím prostředkům. S kresbou začínáme již v raném dětství, kdy se tak snažíme vyjádřit naše zážitky, které máme z okolního světa. Kresba slouží k zachycení okamžitého nápadu, je poměrně rychlá a spontánní. Bez kresby se neobejde ani žádný umělec. Kresba slouží i architektům, sochařům, designerům apod. Kresba může mít nejrůznější výrazovou podobu, protože vždy odráží nitro svého tvůrce.

Kresba lidské figury na výstavě Figurama

Už pátým rokem se představuje projekt Figurama, který cestuje po republice, aby představil konfrontaci studentů vysokých výtvarných škol a pedagogů. Společným námětem kreseb je lidská figura. Figurální kresba se totiž stává nepostradatelnou součástí celkového výtvarného vzdělání a bez základního zvládnutí kresby zátiší, portrétu a figury se téměř nemůže postupovat dále. Někde se dokonce objevují i tendence, že figurální kresba je přežitou součástí výtvarného umění. Výstavní projekt Figurama nějakým způsobem reflektuje kresbu lidské figury.

Výstava kreseb Figurama je konfrontací

S evropským výstavním projektem Figurama se můžeme setkat např. v Ostravě v galerii Gaudeamus, kde potrvá od 28. 6. do 10. 9. 2006. Představuje tak především pohled na lidské tělo v rámci konfrontace mezi jednotlivými studenty a pedagogy a mezi vysokými výtvarnými školami navzájem. Výstavní cyklus tak umožňuje srovnání různých výtvarných škol i výtvarných prostředků. K vidění jsou figurální práce v různých provedeních od kreseb postav a částí lidského těla, až po malbu. Výstavy se účastní posluchači FAVU VUT v Brně, Fakulty architektury VUT v Brně, VŠUP v Praze, Univerzity užitého umění ve Vídni, VŠUP v Mohuči, Ústavu umění a designu Západočeské Univerzity v Plzni, AVU v Praze a VŠVU v Bratislavě.

Další související články

Arteterapie - léčíme se uměním?
Otáčivé hlediště Český Krumlov
Síla řeči - umění Cicero
Frýdek - Místek - zámek nad řekou Ostravicí
Zázračná moc léčivých obrazů
Letní filmová škola
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies