Vyprávíme dětem pohádku – jak na to?

Téměř všechny děti milují pohádky, které jim před spaním vypráví rodiče. Není se proto čemu divit, že čtení pohádek je denním rituálem v mnoha dětských pokojíčcích. Chcete poradit, jak vyprávět pohádku, aby z ní měli děti ještě větší zážitek? V dnešním článku Vám poradíme, jak na to!

Matka drží své dítě přitisknuté na hrudi

Kdy začít se čtením pohádek?

Všeobecně se doporučuje začít se čtením pohádek od 3 měsíců věku dítěte a to dopoledne, případně v brzké odpoledne. Ve 3 měsících by již mělo mít dítě ustálený denní režim a čtení by mu mělo pomoci naučit se vnímat hlas rodičů a přispět k rozvoji jeho komunikačních dovedností (dítě si pasivně zlepšuje slovní zásobu). S večerním čtením se doporučuje začít okolo 2 až 2,5 let věku dítěte, kdy by již mělo chápat podstatu pohádky. Naučí se naslouchat, aktivně si rozšíří slovní zásobu, navíc bude rychleji a spokojeněji usínat.

Víte, jak vyprávět pohádky?

Pro nejmenší děti jsou vhodné říkanky, básničky či rýmovačky, které jsou melodické, rytmické a kladou důraz na opakování. Ve většině případů se děti upnou na určitou pohádku, povídku či říkanku, kterou si oblíbí a chtějí ji slyšet pořád dokola - až do omrzení. Prostřednictvím monotónního rytmu se dítě učí vnímat hlas rodičů a rozvíjí smysl pro jazyk.

Pro děti od 3 měsíců věku jsou vhodné pohádková leporela, která obsahují obrázky. Můžete tak dítěti nejen číst, ale také mu ukázat obrázky, které pomáhají rozšiřovat slovní zásobu a fantazii, tzn. že jej učí symbolicky chápat ztvárněné předměty.

Dítěti před spaním čtěte pohádky, které se mu líbí. Začněte s kratšími pohádkami, poté postupně přejděte k obsáhlejším pohádkách.

Při čtení se nebojte nahradit slovo nebo spojení slov, které jsou příliš složité, jiným, dítěti bližším výrazem.

Snažte se pohádky pravidelně obměňovat. Číst dokola tu stejnou pohádku brzy omrzí nejen Vás, ale i Vaše dítě (i když v počátcích mají děti rády stereotyp). Nezapomeňte na klasiku, jakou je například Ferda Mravenec, Budulínek, Paleček, Včelka Mája, O kůzlátkách, Perníková chaloupka, Červená karkulka, Hrnečku vař, Krteček, Broučci, apod.

Pohádky se musí umět vyprávět. Čtení monotónním hlasem není to pravé ořechové, proto se při čtení snažte měnit výšku, tempo a zbarvení hlasu. Také je při čtení vhodné sledovat reakce dítěte. Pokud se Vám u něj povede navodit takové pocity, jako je například očekávání toho, co bude dál, strach či radost ze šťastného konce, je to signál, že vás dítě doopravdy poslouchá a chápe podstatu pohádky.

Další zajímavé články k tématu:

Nejoblíbenější (nejen) vánoční pohádky

Kouzelná místa z pohádek a filmů

Hotel Burj Al Arab - pohádka tisíce a jedné noci

Místo televize dětem čtěte

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies