Vybíráme vhodnou střední školu

Důležitým krokem žáků devátých tříd, je vybrat si tu správnou střední školu. Víte ale, podle jakých kritérií by si váš potomek měl školu vybrat? Připravili jsme pro vás několik tipů, které vám i vašemu dítěti pomohou.

Studenti sedící v lavicích

Výběr střední školy je důležitý

Prázdniny ještě nekončí, ale někteří z vás si již lámou hlavu nad volbou dalšího studia, které vaše potomky po ukončení devátých tříd čeká. Výběr by neměl být zanedbán ani zlehčován, neboť střední škola hraje podstatnou roli v současném i budoucím životě dítěte. Následující kroky představují pevné body, z nichž by neměl být vynechán ani jeden.

Nadání a zájmy dítěte

Nejdůležitější a zároveň nejsložitější otázka nejen pro rodiče, ale zejména pro studenty. Některým dětem učivo potíže nedělá, jiné mají umělecký talent a další jsou manuálně zručné. Vždy je třeba brát na tyto velice rozdílné formy „nadání" zřetel. Mohlo by se totiž stát, že se nikterak chytré, ale manuálně zručné dítě dostane např. na střední ekonomickou školu jen proto, že je v blízkosti domova nebo zde studoval jeho starší bratr. V první řadě si musí vybrat dítě, vždy ale s ohledem na to, zda je to pro vás finančně únosné.

Uplatnění v zaměstnání

Druhým nejdůležitějším aspektem v pořadí je uplatnění absolventů středních škol. Je-li vám známo, že absolventi mají potíže s hledáním zaměstnání, pak je vhodné vybrat přiměřeně obstojnou alternativu vybrané školy. Informace o možnosti zaměstnání absolventů můžete nalézt i na integrovaném portálu MPSV, kde je vyčleněná sekce pro studenty. Zde můžete porovnávat současnou poptávku zaměstnavatelů jednotlivých zaměření ve vašem, případně sousedním regionu.

Umístění školy, doprava a ubytování

Střední škola umístěna v místě bydliště je ideálním řešením, nicméně velký počet studentů tuto výhodu nemá a do školy musí buď dojíždět, nebo si případně hledat ubytování (na středních školách tradiční internáty). Měsíční cena za ubytování se pohybuje mezi 700 Kč - 1500 Kč, zde záleží především na stavu pokojů (vybavení, počet lůžek na pokoji apod.).  Nechcete-li, aby vaše dítě trávilo většinu týdne mimo domov, toto kritérium patří na první místa výběru.

Navštivte školy osobně

Během roku se většina středních škol otevře veřejnosti, neboť pořádá tradiční „den otevřených dveří". V této chvíli vy i vaše dítě budete znát všechny školy, které připadají v úvahu, a proto je nejvyšší čas navštívit je osobně. Prohlédněte si společně učebny, popovídejte si s kantory, nahlédněte do ubytoven. Tam, kde se bude váš potomek cítit nejlépe, bude také nejlépe prospívat.

Škola v přírodě - škola hrou

Škola na dluh?

Vysoká škola nebo vyšší odborná?

Jak se dostat na vysokou školu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies