Vybíráme autosedačku pro naše dítě

Nemít v autě s dítětem autosedačku je nejen nezodpovědné, ale i protizákonné. Víte ale, podle čeho vybrat tu správnou a kdy je třeba vyměnit ji za novou?

Žena zapínající dítě do autosedačky

Proč je nutné mít autosedačku

Pro děti do 36 kg a 150 cm je autosedačka ze zákona povinná. Výzkumy prokázaly, že děti do této váhy a výšky mají při autonehodě až sedmkrát vyšší naději na přežití než kdyby v sedačce neseděli. Pokud vezete dítě této kategorie bez sedačky, hrozí vám pokuta až 2 000 Kč a ztráta dvou bodů.

Vybíráme autosedačku – jak na to?

Při výběru autosedačky je nejdůležitější, aby dítěti seděla a aby šla také perfektně vložit do vašeho automobilu.

Autosedačky jsou rozděleny do několika skupin podle hmotnosti a výšky dítěte:

  • skupina 0 je určena pro děti o hmotnosti do 13 kg,
  • skupina I od 9 do 18 kg,
  • skupina II od 15 do 25 kg,
  • skupina III zvládne 22 až 36 kg.

Pro děti s hmotností do 13 kg je autosedačka speciálně upravená tak, aby v ní bylo dítě uloženo do polohy v pololeže a aby bylo dítě sedačkou dobře obklopené ze všech stran. Tato tzv. skořepina dítě perfektně chrání v případě kolize. Specifická je i sedačka skupiny III – jedná se v podstatě o zvýšené sedadlo, díky kterému je pás správně veden přes pánev a klíční kost. Bez sedačky by dítěti vedl pás přes krk a v případě autonehody by hrozilo podklouznutí dítěte pod pásy.

Při nákupu doporučujeme vyzkoušet dětskou autosedačku i s dítětem. Nebojte se ani nechat si předvést, jak se správně autosedačka do automobilu umisťuje. Nekupujte sedačku bez českého návodu.

Jak zacházet s autosedačkou

Autosedačku vždy upevňujte na zadní sedadlo automobilu (u skořepin je to dokonce povinné). Pokud tak nelze učinit a vy ji musíte montovat dopředu, vypněte airbagy. Aktivní airbag je pro dítě v případě kolize smrtelně nebezpečný! V prvních třech měsících s dítětem cestujte jen v nejnaléhavějších případech.

Před jízdou se ujistěte, že je dítě správně připoutané. Popruhy by měly dobře přiléhat k tělu, ne však dítě škrtit. Autosedačku instalujte vždy podle návodu, vlastní způsob montáže by mohl být pro dítě nebezpečný!

Kdy vyměnit autosedačku za novou

Jakmile začne dítě ze skořepiny vyčuhovat, je nutné pořídit autosedačku novou. Hlava, nohy ani ramínka nesmějí přečnívat přes okraj opěrky. Nepřirozená, ohnutá poloha dítěte může negativně ovlivnit jeho fyzický vývoj!

Cestování s dětmi

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies