Vranov nad Dyjí

Romantické městečko v údolí řeky Dyje, s rozmanitými možnostmi cestování, aktivně i relaxačně strávené dovolené, to je Vranov nad Dyjí. Přilehlý zámek působí na návštěvníky jako magnet a nutí je se zde znovu a znovu vracet.
Zámek Vranov nad Dyjí

Vranov nad Dyjí – tip na romantickou dovolenou

Městečko Vranov nad Dyjí je vyhledáváno především pro své atraktivní okolí. Přilehlý zámek a přehrada sem každoročně láká tisíce turistů. Vzkvétá zde především turistika, cykloturistika a rekreace u vody včetně vodních sportů a rybaření. Milovníky přírody uchvátí NP Podyjí.

Vranovský zámek

Vranovský zámek vznikl přestavbou románsko-gotického hradu a patří k nejkrásnějším stavbám středoevropského baroka. Sál předků, kaple Nejsvětější Trojice, přilehlá botanická zahrada a úchvatné panorama zde přilákaly i známého režiséra a tvůrce pohádek Zdeňka Trošku, který zde natočili film Andělská tvář. Na Vranovském zámku se často konají různé kulturní akce. Od 5. 7. do 25. 8. 2007 zde probíhá Vranovské kulturní léto. Program je opravdu pestrý: chansony, slovanské písně, ukázky tance moravských folklorních skupin, písně z muzikálu Tři mušketýři a pěvecké soutěže vám umožní vrátit se do dob dávno minulých.

Vranovská přehrada

Vranovská přehrada je se svou délkou 292 m a šířkou 60 m největší vodní nádrží na Dyji. Nejvýznamnější část tvoří vyhlášená rekreační oblast s písčitou pláží. Přehrada, nazývaná často Moravským Jadranem, patří mezi nejteplejší v republice.

Koupání, vodní sporty a relaxace

Kromě koupání zde můžete vyzkoušet také některé z vodních sportů (windsurfing, jachting), půjčit si vodní šlapadlo, loďku či některou ze sportovních potřeb a věnovat se volejbalu nebo třeba ping pongu. Díky vysoké kvalitě vody je přehrada vhodná i pro malé děti. Ty najdou vyžití na zdejších skluzavkách a tobogánech.

Vranov nad Dyjí a okolí

Vranov nad Dyjí a jeho okolí nabízí návštěvníkům širokou paletu možností výletů. V nejbližším okolí se nachází hrad Bítov, zříceniny Cornštejn a Nový Hrádek, o něco dále pak historické město Znojmo nebo nejmenší rakouské město Hardegg s hraničním hradem. Milovníci archeologie a pravěkých kultur mohou navštívit pravěké naleziště Jevišovice, milovníci vína zase ocení Šatov – centrum vinohradnictví s vyhlášenou vinicí.

Národní pak Podyjí

Národní park Podyjí je unikátním kouskem zachovalé přírody. Lemovaný řekou Dyjí, kaňony, nejrůznějšími skalními útvary, poskytující domov řadě chráněných rostlin a živočichů nás přinutí na chvíli se zastavit a uvědomit si, že naším úkolem není přírodu si podrobit, ale žít v její symbióze..

Další možnosti koupání na Moravě

Dovolená u vody – jižní Morava
Dovolená u vody – severní Morava
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies