Vodní dýmka - Šíša

Vodní dýmka se poprvé objevila asi před třemi sty lety v Indii a velmi rychle se rozšířila do celého arabského světa. Svůj rychlý start dokončila v Turecku. Je známá pod názvy šíša a nargilé.
Barevné vodní dýmky

Historie vodní dýmky

Vodní dýmka se poprvé objevila v Indii, kde původně sloužila ke kouření hašiše. V té době byla vyrobena primitivně z kokosové skořápky s provrtanou dírkou a zasunutým stéblem trávy. Popularita vodní dýmky se rozšířila do Iránu a následně do celého arabského světa. Svůj rychlý start dokončila v Turecku a její styl se nezměnil po další stovky let.

Vodní dýmka a současnost

V Evropě a Americe se dostala vodní dýmka do podvědomí koncem 19. a začátkem 20. století. Později však nastoupil trend cigaret a s ním se na vodní dýmku poněkud zapomnělo. V současné době prožívá svůj druhý rozkvět. To je zapříčiněno díky vzniku velkého počtu čajoven a podobných zařízení.

Části vodní dýmky

  • Nádoba na vodu
  • Hadice nebo také šlahoun
  • Náustek
  • Vrch dýmky, kotel
  • Nosník tabáku
  • Kovová stříška na zadržení tepla

Tabák do vodní dýmky

Tabák, kterým se vodní dýmka plní má mnoho podob i chutí, což je spíše komerční záležitostí. Mísí se s medem nebo melasou, ovocnými přísadami a olejem.

Princip vodní dýmky

Možná to nevypadá, ale princip vodní dýmky je velice jednoduchý. Když se potáhne z hadice, tak v nádobě na vodu vznikne podtlak, který táhne vzduch přes uhlík. Vzduch se průchodem přes uhlík zahřeje na asi 450°C a spaluje tabák. Kouř projde nádobou na vodu, kde se ochladí a pokračuje přes hadici do plic.

Škodlivost kouření vodní dýmky

V tabáku do vodních dýmek je stejný obsah nikotinu jako v jiných tabácích. Jelikož má dýmka vodní filtrování, zůstává převážná část nikotinu ve vodě. Voda navíc kouř oslabuje, čímž nedráždí krk. Pravdou ovšem je, že vodní dýmka zdraví neprospívá, jelikož kouř se vdechuje až do plic.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies